Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

VIDEO: Oheň se z uskladněných pneumatik rozšířil na okolní budovy, pět hasičů se zranilo. Příčinou je úmysl nebo nedbalost

Nedbalost nebo úmysl stojí za víkendovým požárem v Postřekově na Domažlicku. Z haldy uskladněných pneumatik se oheň rozšířil i na několik okolních budov. Škodu hasiči předběžně odhadují na 4,5 milionu korun. Při náročném zásahu se zranilo pět hasičů. Práci jim totiž komplikovalo i nesnesitelné vedro. Případ vyšetřuje i policie kvůli podezření z obecného ohrožení.

Vyšetřovatelé hasičů vyloučili jako příčinu požáru technickou závadu nebo vliv počasí. „Prověřovanými verzemi příčiny vzniku požáru jsou buď úmyslná iniciace, nebo nedbalostní jednání," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Starosta Postřekova Petr Anderle novinářům řekl, že podobný požár hasiči v obci nezažili posledních 30 let. „Pracuje se se dvěma verzemi - nedbalost nebo úmysl. Uvažuje se o tom, že oheň mohl vzniknout třeba od žhavého popele z grilování," doplnil starosta.

Požár vypukl v Mlýnci, který je součástí Postřekova, asi hodinu po nedělním poledni. „K události vyjelo 16 hasičských jednotek. Požár byl nahlášen jako požár uskladněných pneumatik na soukromém pozemku. Oheň se rozšířil i na okolní budovy. Hašení nám komplikovalo velmi horké počasí a celkové prostorové rozložení požářiště. Během zásahu došlo ke zranění pěti zasahujících hasičů,“ shrnul Poncar.

„Vzhledem k situaci jsme přímo na místě byli připraveni zasahujícím kolegům z HZS pomoci jak při kolapsových stavech, tak i jiných případných zdravotních indispozicích, či poraněních. Byl povolán i vůz pro mimořádné události. Na místě jsme ošetřili jednu osobu s úrazem, jednu s popálením malého rozsahu a jednu osobu, která se nadýchala zplodin,“ shrnul Lukáš Uherek z krajské záchranky.

Po zhruba dvou hodinách hasiči požár lokalizovali a zabránili dalšímu šíření. Z leteckých záběrů z dronu je patrné, že požár vzplál na jednom místě a rozšířil se na nejbližší objekty, pak ale přeskočil přes jeden rodinný dům a zachvátil další objekty. Hasiči přesně neuvedli, kolik budov oheň zasáhl, protože některé stavby byly propojené a navazovaly na sebe. „Dvě dřevěné stodoly shořely úplně, shořel krov na neobývaném rodinném domě a poškozené jsou i další užitkové stavby. Je otázka, jestli je majitelé budou chtít zachraňovat, nebo jestli to nepůjde nebo to nebude mít smysl," řekl starosta. Obec podle něj majitelům nabídla pomoc, například v přistavení kontejnerů na vyklízení požářiště. Obci oheň způsobil jen menší škody na kabelu veřejného osvětlení.

Hasiči po příjezdu, kdy už byly stavby ve vysokých plamenech, věděli, že uvnitř nejsou lidé. Velitel zásahu musel stanovit priority, zda hasit hořící objekty, nebo se snažit ochránit okolní budovy. Po lokalizaci požáru hasiči rozebírali konstrukce a dohašovali ohniska, požářiště celou noc hlídali a až v pondělí ho předávali majitelům a ukončili zásah.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Vogeltanz, HZS Plzeňského kraje, SDH Chodov

Štítky požár, rozsáhlý požár, požár v Postřekově, požár pneumatik, zranění hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Oheň se z uskladněných pneumatik rozšířil na okolní budovy, pět hasičů se zranilo. Příčinou je úmysl nebo nedbalost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.