Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Obyvatelé si stěžovali na rychle jedoucí auta i náklaďáky, dopravu teď bude sledovat radar

Návrh na instalaci úsekového měření a monitoring průjezdu nákladních vozidel zvítězil v rámci participativního rozpočtu u obyvatel Radobyčic. Právě tam je totiž trápí neukáznění řidiči, kteří nedodržují rychlostní limity i náklaďáky, které tam nemají co dělat. Ze statistik vyplývá, že rychlá jízda může až za 40 procent tragických nehod. Rychlost přitom pravidelně překračuje 86 procent řidičů.

„Občany Radobyčic dlouhodobě trápila rychlost projíždějících vozidel v úseku od kruhového objezdu v Dlážděné ulici až dolů k mostu. Zároveň je znepokojovala i zvýšená frekvence průjezdu nákladních vozidel, která by touto ulicí projíždět neměla. Dodaný radar bude umět vyřešit oba zmíněné problémy, a to jak sledování rychlosti, tak díky modulu detekce průjezdu nákladních vozidel i analyzovat, zda projíždějící kamiony mají patřičná povolení k průjezdu,“ popisuje starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka (ANO).

Projekt úsekového měření rychlosti zvítězil mezi ostatními návrhy s naprostým přehledem. „Tento návrh získal v hlasování v Participativním rozpočtu dvojnásobně více hlasů než ten, který se umístil na druhé příčce. Je tedy vidět, že řešení tohoto problému má u místních prioritu,“ zdůrazňuje místostarosta MO Plzeň 3 Pavel Šrámek (Piráti).

„Provoz je tady oproti okolním obcím zvýšený, fungujeme totiž jako spojka mezi Bory a Černicemi, potažmo Slovany. Doprava zde tedy není jen místní, ale i tranzitní a poté, co se tu opravila silnice, se provoz na ní ještě zvýšil,“ vysvětluje Jiří Weger, zastupitel MO Plzeň 3 a občan Radobyčic.

Rychlá jízda může za 40% tragických nehod

Rychlost přitom pravidelně překračuje 86 procent řidičů. „Vyplývá to z dopravních statistik Policie ČR a BESIP, v průměru čtyři z deseti lidí, kteří na našich silnicích zemřou, byli usmrceni z důvodu nepřiměřené rychlosti. Ročně je to zhruba 180 lidí,“ říká krajská koordinátorka BESIP pro Plzeňský kraj Václava Ircingová. Jen pro srovnání dodává, že zatímco při rychlosti 50 km/h je brzdná dráha 12 metrů, při 70 km/h už je dvakrát delší!

Městská policie v Radobyčicích provádí měření pomocí radaru a kontroluje povolení k průjezdu u nákladních vozidel v rámci své běžné činnosti. „Při každé kontrolní akci v tomto místě zjistíme několik porušení rychlostních limitů a průjezd vozidel, která sem vjezd povolený nemají,“ doplnil velitel městské policie Petr Nováček. Pořízení a instalace radaru vyšla na 974 600 korun bez DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Jirásková

Štítky doprava úsekové měření, překročení rychlosti, rychlostní limity, nákladní doprava, Radobyčice, nehody, participativní rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé si stěžovali na rychle jedoucí auta i náklaďáky, dopravu teď bude sledovat radar  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.