Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Zaniklá obec na hřebeni Českého lesa ožila turistickým festivalem, dorazili i pamětníci

Po dlouhých 80 letech znovu ožila zaniklá obec Pavlův Studenec u hranic na Tachovsku v opuštěném česko-německém pohraničí. Konal se tam takzvaný tichý turistický festival, na který dorazila zhruba tisícovka návštěvníků z obou stran hranice včetně sedmi původní obyvatel.

V obci, která vznikla na začátku 18. století na obchodní stezce, žilo na začátku 20. století kolem 1400 lidí. Pavlův Studenec byl mimo jiné známý pro své množství hostinců, kam se chodilo za zábavou například z nedalekého Bärnau. Po druhé světové válce byli původní obyvatelé odsunuti a po vzniku železné opony byly veškeré budovy srovnány se zemí. Nyní se liduprázdní pastviny proměnili v místo setkání v rámci festivalu Pavlův Studenec ožívá.

Za socialismu zbytky vesnice využívala pohraniční stráž následně ale došlo k její úplné likvidaci. Dodnes zůstaly z vesnice pouze ruiny skryté v křovinách a pod vrstvou zeminy památník Josefa Böttgera a hřbitov.

„Od začátku jsme chtěli přilákat na zajímavý program návštěvníky z Česka i Německa, protože se jedná o naši společnou historii. Náš festival je hlavně o setkávání a o tom zažít společně něco nového a hezkého. Podle toho, jak se festivalem nesla čeština i němčina, bych řekl, že se nám to povedlo,“ pochvaloval si předseda Česko-bavorského spolku přátelství a spolupráce Lukáš Kosina.

Historie Pavlova Studence byla na festivalu všudypřítomná. Stánky stály v prostorách mezi farou, kostelem a školou, které vyznačovaly bílé pásky a informační cedule o historii jednotlivých budov a jejích obyvatel. Stejným způsobem pořadatelé označili celkem 20 dalších zaniklých objektů. Návštěvníci se mohli zapojit i do komentovaných prohlídek nebo si užít besedu s pamětníky.

Přijeli lidé ze všech koutů republiky

„Přijel jsem se na festival podívat z Prahy, protože mě téma historie a dění kolem druhé světové války zajímá. Musím říct, že se to celé pořadatelům moc povedlo. Určitě tu zůstanu na celý program a přespím v kempu s ostatními,“ uvedl návštěvník festivalu František Fuček.

Právě kemp, táborový oheň a posezení u občerstvení pod jedním z několika stanů byly ideální prostory, kde se lidé mohli potkat, seznámit se a bavit se spolu. „Nad přípravami celého programu jsme strávili opravdu velké množství času. Pátrali jsme v literatuře, archivech, ale mnoho času jsme strávili také rozhovory s lidmi a zejména pamětníky. Chtěli jsme návštěvníkům zprostředkovat co nejautentičtější zážitek, co nejvíce je přiblížit k původním obyvatelům,“ popsala organizátorka Ida Pětioká z bärnauského spolku Via Carolina – Goldene Straße.

Akci si pochvaluje i vedení CHKO České les. „Je to přesně ten typ události, které nám na území chybí. Událost, která přivede návštěvníky za netradičním zážitkem. Zároveň je ale festival ke krajině šetrný, protože ji zatěžuje pouze krátkodobě na rozdíl od přetížených turistických center,“ sdělil ředitel CHKO Český les Tomáš Peckert.

Organizátoři už chystají další akce

„Z účasti máme radost. Je vidět, že je mezi lidmi o toto téma zájem a mají chuť se potkávat. Formát celého festivalu je, řekl bych, dost ojedinělý, takže jsme neměli jistotu, jak to lidi přijmou, ale povedlo se to. Na příští akci se mohou lidé těšit už v září, kdy s naším spolkem organizujeme Česko-bavorský sousedský food festival, který je spojený se Dny evropského kulturního dědictví. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program a několik desítek stánků s jídlem a pitím z celého světa. Zejména ale z Česka a Bavorska,“ prozradil Matouš Horáček, místopředseda Česko-bavorského spolku přátelství a spolupráce. Jestli se festival do Pavlova Studence znovu vrátí není jisté.

„Formát našeho festivalu je dost specifický a nejsem si jistý, zda by to opakovaně na stejném místě lidi nalákalo, ale uvažujeme, že bychom se zaměřili v příštím roce buď na jinou zaniklou obec nebo jsme to pojali trochu jinak zde na Pavlovo Studenci tak, aby měli důvod znovu přijet i ti, kteří zde už letos byli,“ dodává Horáček závěrem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Matouš Horáček, Státní okresní archiv Tachov

Štítky turistický festival, zaniklá obec, Pavův Studenec, historie, česko-německé pohraničí, odsunutí Němců, CHKO Český les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaniklá obec na hřebeni Českého lesa ožila turistickým festivalem, dorazili i pamětníci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.