Počasí dnes33 °C, zítra33 °C
Úterý 13. srpna 2024  |  Svátek má Alena
Bez reklam

Dnes by plzeňský rodák Karel Gott oslavil 85. narozeniny. Vesnička, kam jezdil od dětství, mu věnovala muzeum

Právě dnes 14. července by plzeňský rodák Karel Gott oslavil své 85. narozeniny. Pravidelně na něj vzpomínají i ve vesničce na Rokycansku, kam jezdil jako dítě za svými prarodiči. Do Újezdu u Svatého Kříže se vracel i později. Obec podporoval, povídal si s místními v tamní hospůdce a před lety jim daroval i svůj obraz. V hostinci mu také věnovali vzpomínkovou místnost a pořádají tam výstavy i další akce spjaté s legendárním zlatým slavíkem.

Když Karel Gott poprvé vážně onemocněl, vysadili v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku lípu. Strom na návsi u kostelíka dnes slouží jako pietní místo, kde se místní i návštěvníci pravidelně setkávají, aby vzpomněli na svého oblíbené zpěváka a “souseda“. Gott totiž do vesničky jezdil od dětství za prarodiči, později za svou sestřenicí a přáteli. Podle místních se rozhodně nechoval jako celebrita. S každým se zdravil, prohodil pár slov nebo poseděl v tamní hospůdce. Nezpíval, ale vyprávěl o svých zážitcích.

Karel Gott zemřel 1. října 2019. V Újezdu v té době začala lípa chřadnout a místní v tom viděli určitou symboliku. Na setkání se tam s ním přišlo rozloučit zhruba dvě stě lidí. Ve skromnějších počtech se tam potkávají dodnes. V tamní hospodě je dokonce vzpomínková místnost s desítkami exponátů. Tím nejcennějším je obraz, který Karel Gott své milované vesničce sám věnoval. Jde o obraz mladé dívky s názvem „Na starém bělidle“. Kromě něj jsou tam obaly desek, hokejový dres od Jaromíra Jágra a velké množství fotografií i portrétů zlatého slavíka. Újezd naposledy navštívil v létě 2019 v rámci natáčení životopisného dokumentu Karel.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Újezd u Svatého Kříže

Štítky Karel Gott, Újezd u Svatého Kžíře, zlatý slavík, nedožité narozeniny, výročí, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes by plzeňský rodák Karel Gott oslavil 85. narozeniny. Vesnička, kam jezdil od dětství, mu věnovala muzeum  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.