Počasí dnes27 °C, zítra29 °C
Pátek 9. srpna 2024  |  Svátek má Roman
Bez reklam

Zemřel americký veterán George Thompson, při poslední návštěvě Plzně jel na tanku v čele Konvoje svobody

Ve věku 99 let zemřel oblíbený válečný veterán George Thompson. Jako člen 16. obrněné divize se podílel na osvobození Plzně v květnu 1945. Pravidelně se účastnil Slavností svobody, naposledy v roce 2022. Tehdy dokonce usedl do tanku v čele Konvoje svobody. Plzeňany označoval za své kamarády a ve svých projevech neustále připomínal, že svoboda není zadarmo.

„Dnes je pro nás těžký den. Můj otec George Thompson dnes ráno zemřel. V době své smrti mu bylo 99 let. Otcové utvářejí životy svých dětí a já doufám, že budu mít některé jeho vlastnosti. Sbohem, tati. Budeš mi strašně chybět,“ informoval syn slavného veterána Rex Thompson.

Plzeň si památku veterána připomene u památníku Díky, Ameriko! v pondělí 15. července v 9:30. Na budově radnice na náměstí Republiky zavlají americká a česká vlajka, které doplní černý prapor. V mázhauzu radnice bude i kondolenční kniha, do níž mohou lidé vepsat slova posledního rozloučení a útěchy pro rodinu.

„Svoboda není zadarmo“

„Česká republika je mým druhým domovem. Má žena byla původem z Čech, moji přátelé na studiích byli Češi, vyrůstal jsem s komunitou českých farmářů v Texasu, od nichž jsem se naučil české slovo ‚pivo‘. Cítím se s vámi dobře a jsem v Plzni rád,“ uvedl George Thompson při své poslední návštěvě Slavností svobody. Během svých proslovů vždy zdůrazňoval, aby si lidé své svobody vážili. „Pamatujme si, že svoboda není nikdy zadarmo a nemůžeme ji chápat jako samozřejmost,“ uvedl například při setkání u pomníků Díky, Ameriko!

George Thompson se narodil 1. října 1924 na farmě poblíž malého městečka v Kansasu. Do armády se zapsal jako dobrovolník, když mu bylo teprve devatenáct let. Po absolvování výcviku nastoupil ke slavné 16. obrněné divizi. Jeho cesta do Československa vedla přes Francii a Německo. Dne 6. května 1945 se podílel na osvobození Nýřan, kde zajali mnoho Němců. Poté jeli přímo na plzeňské letiště. Dlouho se ale v západočeské metropoli nezdržel a po 8. květnu pokračoval zpátky přes Mariánské Lázně zpět do německého Řezna.

Poprvé se do Československa vrátil až v roce 1991. Osobně se setkal s prezidentem Václavem Havlem a kdykoli přijel, navštívil také Nýřany. Své poslední dny strávil v Oregonu.

Čtete také:

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KVH 16th Armored Division CZ, Zuzana Duzbabova

Štítky George Thompson, válečný veterán, osvoboditel Plzně, osvobození 1945, válka, Slavnosti svobody, smuteční oznámení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel americký veterán George Thompson, při poslední návštěvě Plzně jel na tanku v čele Konvoje svobody  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.