Počasí dnes30 °C, zítra18 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Téměř deset dětí pozřelo zakázanou látku HHC a HHCP od začátku prázdnin, jeden chlapec skončil v nemocnici

Neuběhl ani týden prázdnin a v péči lékařů už skončilo několik dětí, které se ochutnaly produkty se zakázanou látkou HHC a HHCP. Policisté v Plzeňském kraji se zabývají hned několika případy, kdy se děti dostaly k těmto nebezpečným látkám. V tom posledním skončil jeden chlapec v plzeňské nemocnici na jednotce intenzivní péče. Odborníci proto apelují na rodiče, aby dětem pořádně vysvětlili všechna rizika, která hrozí po požití cukrovinek s touto psychoaktivní látkou.

„Od začátku tohoto července evidujeme v Plzeňském kraji již do desítky případů, kdy děti tuto zakázanou látku požily v různých formách produktů, jako například tabákové výrobky, různé potravinové výrobky a doplňky,“ upozorňuje na alarmující situaci policejní mluvčí Veronika Hokrová. Posledním intoxikovaným mladistvým byl čtvrnáctiletý chlapec, který chtěl podle deníku Právo vyzkoušet s kamarádem HHCP. Šlo o tabákové výrobky. Mladík skončil ve fakultní nemocnici. 

Konzumace těchto výrobků, často s obsahem polosyntetických kanabinoidů získaných v laboratoři, může být riziková vzhledem k možné silné a neočekávané intoxikaci kvůli pomalému vstřebávání aktivních látek. Kromě množství zkonzumované látky se riziko výrazně zvyšuje také při kombinaci s alkoholem.

Podle odborníků je pro děti velkým lákadlem samotná podoba produktu. Obaly jsou pestré a bonbony mají různé barvy, tvary i příchutě. Už dříve skončilo s otravou několik mladistvých i v Domažlické nemocnici. Někteří pozřeli HHC v podobě cukrovinek, jiní ve formě elektronické cigarety.

„Po požití si pacienti stěžovali na intenzivní bušení srdce, nevolnost od žaludku s pocitem potřeby zvracení až zvracení a sucho v ústech. Byla pozorována i agresivita nebo naopak spavost a v jednom případě i křeče,“ uvedla tehdy pro Plzeňskou Drbnu primářka dětského oddělení Domažlické nemocnice Lenka Dvořáková.  

„Látka HHC, tedy hexahydrokanabinol, pochází z konopí. Po požití způsobuje halucinace, agresivitu, úzkost, ale také může dojít k bezvědomí a ohrožení životních funkcí. Zdravotnické záchranné služby se již s intoxikací touto látkou opakovaně setkaly. Některé děti skončily i v intenzivní péči,“ varovali před časem západočeští záchranáři.

Policie apeluje na rodiče

 „Vzhledem k tomu, že o prázdninách mají děti více volného času a rodiče nemusí mít až takový přehled o trávení jejich volného času, považujeme za důležité o této věci informovat a doporučit rodičům, aby o tomto tématu se svými dětmi promluvili. Vysvětlili jim možné negativní dopady na jejich zdraví, přičemž nežádoucí účinky mohou zapříčinit po jejich požití i hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení,“ doporučuje Hokrová.

Od 6. března jsou v ČR zakázané látky HHC, HHC-O a THCP, trestné je jejich držení i prodej, při velkém množství hrozí až osmileté vězení. Na trhu se ale rychle objevily jejich jiné varianty, a tak na seznam zakázaných látek přibylo k 1. červenci dalších několik položek. „Ministerstvo zdravotnictví obdrželo od Evropské komise souhlas se zařazením psychoaktivních látek označených jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky HHC, HHCP, zakázané látky, zdravotní problémy, intoxikace, předávkované děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř deset dětí pozřelo zakázanou látku HHC a HHCP od začátku prázdnin, jeden chlapec skončil v nemocnici  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.