Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Samice vzácného lva berberského oslavila 10. narozeniny, Tamika přivedla na svět 13 lvíčat

Narozeninovou oslavu přichystali ošetřovatelé v plzeňské zoo samici vzácného lva berberského. Tamika se narodila přesně před deseti lety v německé Zoo Hannover. Do Plzně přicestovala v roce 2015. V pěti vrzích přivedla na svět celkem 13 mláďat a je tak nejúspěšnější lví matkou v historii zoo. V Plzni aktuálně žije devět lvů. Dvě samice ale brzy odcestují do zahrady v Anglii.

Pořádná porce skopového a míč na hraní. Tak vypadala narozeninová oslava desetileté lví samice Tamiky. Nejvíce toho ale spořádal samec Mates, s nímž měla zatím všechna mláďata. Tamika přicestovala do Plzně spolu se svou sestrou Naylou a byla první lvicí, která v zoo porodila mládě lva berberského. Tento slavný den nastal 12. září 2016, mládě dostalo jméno Amira.

Lvy berberské chová plzeňská zoo od roku 2002, kdy vznikla i rozsáhlá venkovní expozice. V tuzemsku šlo o naprostý unikát! Bylo to totiž vůbec poprvé, kdy návštěvníky od zvířat nedělila mříž nebo sklo, ale jen široký vodní příkop a elektrický ohradník. Předloni se výběh dočkal rozsáhlé modernizace za 31 milionů korun.

Lev berberský je jedním z poddruhů lva pustinného a ve volné přírodě již vyhynul. „V zoologických zahradách je chován výjimečně. Dříve obýval hory severní Afriky a byla pro něj typická hustší a delší srst. Dlouho se myslelo, že je již vyhubený, ale před lety vyšlo najevo, že je chován ve zvěřinci marockého krále. Později se dostali do několika zoo, kde se množí,“ doplnil mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky lev berberský, lev, samice lva, Tamika, Zoo Plzeň, plzeňská zoo, odchovy, lvíčata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samice vzácného lva berberského oslavila 10. narozeniny, Tamika přivedla na svět 13 lvíčat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.