Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Diakonie Západ pomůže rodinám projít rozvodem s co největším ohledem na děti

Rozvod s respektem. To je projekt služby Archa pro rodiny s dětmi Diakonie Západ. Zájemci se mohou zapojit i do pravidelného a bezplatného workshopu, kde se dozví, jak se vyhnout negativním dopadům rozpadu manželství s ohledem na děti. Zapojit se mohou jednotlivci, páry, kamarádi nebo prarodiče. Účast je zcela anonymní.

Službu Rozvod s respektem využila i rodina paní Simony. S manželem se hádali, sourozenci se odcizovali. V minulosti už zkusili rodinnou mediaci, individuální, párovou i rodinnou terapii, ale bezvýsledně. Matka se nevídala s dcerou, otec se synem a sourozenci ztráceli kontakt, neboť každý bydlel u jiného rodiče.

„Díky asistovaným kontaktům prostřednictvím Archy se podařilo podpořit vztah otce a syna. Po několika setkáních byli schopni pokračovat v nastaveném režimu a udržovat společný osobní kontakt. Vztah matky a dcery byl komplikovanější, i přesto se podařilo domluvit alespoň občasný telefonický kontakt. Archa zároveň umožnila dětem setkat se bez rodičů, což jim pomohlo najít cestu k sobě a k budování zdravějších vztahů,“ popisuje Irena Macháčková, vedoucí služby Archy pro rodiny s dětmi.

Zapojit se mohou kamarádi i prarodiče

První zkušeností se službou jsou workshopy. Na ně mohou přijít jednotlivci, páry, nový partner i rodiče a prarodiče. Účast nikterak nezavazuje k další spolupráci. „Na workshopu se na rozvod se díváme očima dítěte a na první místo stavíme potřeby dětí. Ušetříte si čas, nepříjemnosti i peníze a dozvíte se, jaké další způsoby můžete volit místo boje právníků. Společně budeme hledat dlouhodobá řešení, aby vztahy mezi členy rodiny byly co nejméně zatíženy. Workshopy se konají každé první pondělí v měsíci od 16 hodin na adrese Resslova 12, jsou anonymní a zcela zdarma,“ vysvětluje Macháčková. Workshopy se budou konat i v červenci a srpnu, konkrétně 1. 7. a 5. 8.

Projekt vítají i odborníci. „Rozvod s respektem vnímám jako proces, kde rozvádějící se manželé – rodiče nestojí jeden proti druhému, ale procházejí jím společně, s respektem navzájem a s respektem ke svým dětem, které aniž by to zapříčinily, a aniž by to mohly nějak ovlivnit, musí tím procesem projít se svými rodiči,“ uvedla soudkyně Karolína Tolarová. Její slova potvrzuje i Petra Járová z OSPOD: „Rozvodem jsou bohužel nejvíce vždy zasaženy děti, právě proto je vždy velmi důležité, aby ukončení manželství proběhlo vždy co nejšetrnějším způsobem, aby rodiče spolu dokázali i nadále komunikovat,“ uzavřela. Více informací najdou zájmeci na webových stránkách rozvodsrespektem.cz.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Diakonie Západ, Rozvod s respektem, rozvod, partnerské vztahy, manželství, worskhop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diakonie Západ pomůže rodinám projít rozvodem s co největším ohledem na děti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.