Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Honzík zázrakem jako miminko vyhrál nad smrtí, utrpěl ale těžké poškození mozku. Rodině chce pomoci benefice

Honzík se narodil jako zdravé miminko, ale pouhých osm hodin po porodu přišly komplikace. Prodělal syndrom náhlého úmrtí dítěte. Díky bleskovému zásahu lékařů chlapec přežil. Jenže kvůli nedostatku kyslíku došlo k poškození části mozku. Dnes je mu 12 let a neustále bojuje s těžkými následky. Velmi mu pomáhají rehabilitace, které jsou ovšem pro rodinu velmi nákladné. Navíc potřebují upravit dům tak, aby byl zcela bezbariérový. Pomoci by jim proto chtěla benefiční akce, která se uskuteční v Plzni před Lokálem Pod Divadlem.

„Tohle je Honzík. Letos je mu už 12 let. Narodil se jako zcela zdravé miminko, ale pouhých osm hodin po porodu prodělal syndrom náhlého úmrtí. Ten mu způsobil těžké poškození mozku, kdy Honzík ztratil veškeré přirozené reflexy a schopnost ovládat své tělo,“ popisuje Lenka Kopalová, která založila na podporu rodiny online sbírku.  

Rodiče s chlapcem denně navštěvují různé rehabilitace a terapie, které ovšem zdravotní pojišťovny nehradí. „Rodina věnuje veškerý svůj čas a peníze na to, aby se Honzíkův stav i nadále zlepšoval. Tatínek chodí do práce a maminka vozí Honzíka na terapie, k lékařům, do školy a pečuje o něj doma. Díky jejich neustálé snaze a dřině, navzdory lékařským prognózám, se podařil téměř zázrak – Honzík dospívá a snaží se v rámci svých možností rozvíjet a osamostatňovat,“ popisuje Kopalová.

Do domu ho stále musí nosit v náručí

I přes veškeré úsilí je stále upoután na invalidní vozík. Jeho motorické schopnosti se postupem času zlepšují, právě díky pravidelnému cvičení. „Rodina bydlí ve starém domečku, který postupně svépomocí upravuje. Jeho současný stav je však pro Honzíka zcela nevyhovující. Rodina nemá, jak dům adekvátně upravit, protože většina peněz je nutná na nezbytné rehabilitace. Zásadní je nejen zbudování výtahu, ale i bezbariérové úpravy v domě a kolem něj tak, aby se všude mohl Honzík dostat s vozíčkem. Jediný způsob, jak se nyní může Honzík dostat domů a tam se i pohybovat, je ten, že ho maminka nosí v náručí. A ta už ho téměř neunese,“ podotýká Kopalová.

Rodině chtějí pomoci i místní dýdžejové prostřednictvím akce, která se uskuteční 27. července před Lokálem Pod Divadlem v centru Plzně. „Benefice začne ve 13:00 a nabídne pestrý program, který zahrnuje především dýdžejská vystoupení, dražbu darovaných předmětů od plzeňských hokejistů a fotbalistů a další zábavné aktivity pro děti i dospělé. Vstupné na akci bude dobrovolné, veškeré vybrané prostředky poputují přímo na Honzíkův účet,“ zve na akci spolupořadatel Michal Šrámek.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv rodiny

Štítky syndrom náhlého úmrtí, poškození mozku, benefiční akce, nemocný chlapec, sbírka, rehabilitace, pomoc rodině

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honzík zázrakem jako miminko vyhrál nad smrtí, utrpěl ale těžké poškození mozku. Rodině chce pomoci benefice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.