Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Hasičům přibývá výjezdů k likvidacím obtížného hmyzu, lidé by je ale měli volat jen ve vážných případech

Od začátku června vyjížděli hasiči na území celého Plzeňského kraje k bezmála 160 likvidacím obtížného hmyzu. V souvislosti s tím připomínají, aby si lidé dobře rozmysleli, kdy vytočí linku 150. Včelí roje, které létají během května a června, totiž nebývají agresivní. Podle odborníků je nejlepší nechat hmyz na pokoji nebo se případně obrátit na místní včelaře. Je dost možné se jedná právě o jejich včely a je tedy šance, že se je podaří zachránit. Hasiči by v případě nutného zásahu hmyz zlikvidovali.

„Než budete volat hasiče, ujistěte se, že vás nebo vaše blízké hmyz opravdu ohrožuje. Roj včel obvykle místo opustí do několika hodin. V drtivé většině případů nemají hasiči kapacity na odebrání roje a předání včelařům. Takový "bezprizorní" roj musíme zlikvidovat, a to je škoda,“ připomíná mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Roj neznámého původu totiž musí ze zákona zklikvidovat, aby nedošlo k případné šíření nákaz.

„Zkuste nejprve kontaktovat místní organizaci Českého svazu včelařů, zda nejde o roj někoho z jejich členů, který má svoje včelstva ve vašem okolí. Nebo pokud znáte nejbližšího včelaře, můžete jej kontaktovat,“ radí Poncar.

I v případě příjezdu hasičů může velitel na místě po posouzení situace rozhodnout o tom, že se zasahovat nebude a nastaví opatření k eliminaci rizik bodnutí žihadlem. To platí i pro zásahy na vosy a sršně.

Kdy volat hasiče:

  • Roj se vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí - parky, školy, úřady atd.
  • Roj se usídlil na domě, stromu, hospodářské budově nebo kdekoli jinde, kde se často pohybuje, či žije osoba s alergií na včelí bodnutí.

Kdy nevolat hasiče

  • Roj je na stromě, či budově ve výšce nad zhruba tři metry - zde nikoho neohrožuje (neplatí pro místa pohybu alergiků)
  • Roj je v odlehlé části pozemku - zde opět nikoho neohrožuje

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky likvidace obtížného hmyzu, vosí hnízdo, včelí hnízdo, rojení včel, včelaři, výjezdy hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičům přibývá výjezdů k likvidacím obtížného hmyzu, lidé by je ale měli volat jen ve vážných případech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.