Počasí dnes26 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Město chce spolu s krajem najít řešení, jak zajistit fungování veterinární pohotovosti

Plzeň spolu s Plzeňským krajem hledá řešení, jak chovatelům poskytnout nonstop veterinární pohotovost. Poslední klinika, která brala i neregistrované pacienty a jezdili tam lidé i ze sousedního kraje, ke konci května skončila s touto službou. Majitelé domácích mazlíčků jsou tak odkázáni na pomoc v Praze.

Češi jsou národem pejskařů i chovatelů koček. Mnohé proto děsí představa, že by nedokázali svému čtyřnohému parťákovi zajistit pomoc. Celá republika se totiž potýká s nedostatkem veterinárních pohotovostí. Například v Plzni skončila na konci května poslední klinika, která brala i neregistrované pacienty a jezdili tam lidé z celého regionu.

Chmurný konec veterinárních pohotovostí, majitelé mazlíčků musí jezdit pro pomoc přes hranice kraje

Zrychlené dýchání, tvrdé břicho a silné bolesti. Torze žaludku je pro majitele psů obrovským strašákem, který vyřeší jedině akutní operace. O život svého psa bojovala například Kateřina Čiperová. Uprostřed noci jí pomohli na klinice v Plzni. Dnes...

Problém, na který upozornila redakce Plzeňské Drbny, otevřeli na svém jednání i zastupitelé města. „Jako dlouhodobý chovatel domácích mazlíčků tuto situaci vnímám velmi zásadně a fatálně. Sám jsem byl v situaci, kdy jsem službu pohotovosti mimo ordinační hodiny ocenil a byl jsem rád, že jsme tam mohli pejska přivézt, protože pak jde o minuty. Myslím si, že ve vašich silách je s tím nějakým způsobem pracovat,“ zahájil diskuzi opoziční zastupitel David Šlouf (ODS). „Vím, že tu ten problém je. Máme jednání s Radou Plzeňského kraje a bude to jedním z témat,“ reagoval primátor Roman Zarzycký (ANO).

Zástupci města již podnikají první kroky, jak situaci s pohotovostmi zlepšit. I třeba skrze útulek, který provozuje městská policie. „Již jsem mluvil s vedoucím útulku a ten přislíbil, že projedná celou záležitost s veterináři, se kterými spolupracuje a pokusí se zajistit, aby nonstop pohotovost fungovala. Bude mě ještě informovat,“ uvedl radní pro bezpečnost Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

KOMENTÁŘ: Zákon i obyčejná etika praví, že máme zvířeti poskytnout pomoc. Jenže kde?

Každý, kdo vlastní nebo vlastnil jakéhokoliv domácího mazlíčka to zná. Neurčitá obava, co se stane když… Většina z nás tyto myšlenky více či méně dokáže vytěsnit. Dokud je zvíře mladé, zdravé a plné elánu, není v podstatě co řešit. V případě...

„Osobně si beru za své, abychom tuto situaci vyřešili, byť je to suplování soukromé sféry. Ti, kteří se rozhodli neposkytovat tuto péči, se tak rozhodli nikoli z důvodů absence prostoru, ale z důvodů ekonomických. Zkrátka, mají dost zákazníků během dne, tak proč by se trápili přes noc. To nepovažuji za seriózní. Řešení prostřednictvím městského útulku budeme muset ještě prodiskutovat, protože tam se podle mého názoru nebudou dát provádět operační zákroky,“ myslí si radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).

Podle starosty centrální obvodu Davida Procházky (ANO) může být problém ale právě v prostorách, kde sídlí řada ordinací. „Noční příjezdy klientů, kteří štěkají, můžou způsobovat problémy v sousedství. Veterinární kliniky jsou častokrát umístěné v obývaných prostorách. I veterinář mého pejska říkal, že by rád provozoval pohotovost, ale stojí to i na umístění a případně vybudování prostor, kde by to i nikoho nerušilo,“ podotkl.

Naše redakce oslovila i Komoru veterinárních lékařů. Ta ovšem argumentuje, že nemůže nikomu nařizovat, kdy má sloužit. „Situace je taková, že komora nemůže soukromým veterinárním lékařům nařizovat, že mají sloužit pohotovosti. Já osobně doporučuji, aby lidé jezdili i na tu vakcinaci do Prahy. Vím, že je to blbý, ale jenom takhle ukážou klienti veterinářům, že potřebují mít zajištěnou pohotovost pro své miláčky. Bohužel pohotovosti vyřeší jen ruka trhu,“ sdělila Plzeňské Drbně prezidentka Komory veterinárních lékařů ČR Petra Šinová. Podrobněji jsme o tom psali ZDE.

Mělo by město usilovat o zachování veterinární nonstop pohotovosti? Co si o tom myslí zastupitelé?

Jsme národem milovníků nejrůznějších domácích mazlíčku a za jejich zdravotní péči neváháme utratit u veterinářů obrovské sumy peněz. Plzeňany proto velmi pobouřila informace o tom, že ve městě končí pohotovostní nonstop provoz jediná veterinární...

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky veterinární pohotovost, nedostatek veterinářů, majitelé psů, torze žaludku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce spolu s krajem najít řešení, jak zajistit fungování veterinární pohotovosti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.