Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Mělo by město usilovat o zachování veterinární nonstop pohotovosti? Co si o tom myslí zastupitelé?

Jsme národem milovníků nejrůznějších domácích mazlíčku a za jejich zdravotní péči neváháme utratit u veterinářů obrovské sumy peněz. Plzeňany proto velmi pobouřila informace o tom, že ve městě končí pohotovostní nonstop provoz jediná veterinární klinika, která byla k dispozici i v noci a brala i neregistrované pacienty. Některé další kliniky v regionu slouží pohotovost nejdéle do 22.00 hodin, ale pouze pro akutní případy, potažmo plánové a nutné kontroly svých registrovaných pacientů.

Pokud bude mít zvíře akutní problém v noci, může s ním jeho majitel jet na kliniku do Prahy, kde drží non stop pohotovostní provoz. Kauzu otevřela Plzeňská Drbna. Problematikou se na základě našeho zjištění zabývali na svém jednání ve čtvrtek i zastupitelé Plzně. 

OTÁZKA: : V Plzni skončila veterinární nonstop pohotovost, kam jezdili klienti nejen z Plzně, ale i z celého kraje a chovatelé se bouří. Mělo by město usilovat o zachování veterinární pohotovosti?

David Šlouf (ODS)

Jako dlouholetý milovník a chovatel psů a koček musím konstatovat, že zrušení veterinární nonstop pohotovosti Zodiacus 97 je pro chovatele domácích mazlíčků zdrcující zpráva. Naše rodina využila tuto službu nesčetněkrát a vždy k plné spokojenosti. Rozhodně bych tedy podpořil, aby vedení města Plzně vstoupilo s vedením této veterinární ordinace do jednání a pokusilo se formou jak finanční pomoci, tak např. pronájmem či výpůjčkou vhodných prostor o udržení této, pro majitele domácích mazlíčků klíčové a nepostradatelné služby, na území města Plzně.

Jiří Uhlík (PRO Plzeň)

Jsem si vědom, že ukončení veterinární nonstop pohotovosti v Plzni může vyvolat obavy u klientů a chovatelů. Naštěstí existují stávající veterinární kliniky, které poskytují pohotovostní služby. Například Veterinární klinika KLEISSLOVA v Plzni nabízí nepřetržitou pohotovostní péči pro čtyřnohé mazlíčky. Jejich tým zkušených lékařů je k dispozici jak ve dne, tak i v noci. Doporučuji však před návštěvou kliniky vždy zavolat a ověřit aktuální dostupnost pohotovostní služby. Pokud by město chtělo usilovat o zachování veterinární pohotovosti, mohlo by spolupracovat s existujícími klinikami a hledat řešení, které by uspokojilo potřeby klientů a jejich mazlíčků. 

Martin Dittrich (SPD) 

Veterinární nonstop pohotovost v Plzni by měla být udržena, respektive obnovena v každém případě. Jak je uvedeno, komora veterinárních lékařů nemůže sice nařizovat, jak má kdo sloužit, ale tato slova působí spíše jako výmluva. Jako i to, že si majitelé psů jezdí očkovat někam na venkov, kde je levněji. Když se však zamyslíme, cesta autobusem, vlakem či autem rozhodně k očkování přihodí ještě pěkných pár korun navíc. Nehledě na fakt, že pokaždé, když jdeme s kočkou na ošetření, je zde poměrně plno, tak to asi nebude úplně pravda, že lidé jezdí jinam. Určitě by bylo přínosné, na rozdíl od podobných vyjádření, konstruktivně hledat možnosti, jak pohotovost znovu zavést, či k zavedení přinejmenším pomoci. Jízda do Prahy či jiného města s vážně nemocným zvířetem je naprostá utopie, to potvrdí každý chovatel, nechápu, jak něco takového může někoho napadnout. Opravdu mám pocit, že zde platí rčení: „Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

David Procházka (ANO) 

Problém chybějící noční veterinární pohotovosti se mne jako pejskaře dotýká, a při nedávné ranní hodince strávené nad kašlajícím a dávícím se štěnětem jsem si prožil své. Po tomto zážitku jsem se o problém začal více zajímat a musím konstatovat, že nejen, že odráží problém s pohotovostmi v celém zdravotnictví, ale je ještě složitější. Např. jeden z veterinářů mi řekl, že noční pohotovost by sloužil, ale jeho prostory umístěné v obydlené zástavbě to neumožňují, neboť sousedé si na noční příjezdy štěkajících pacientů stěžují. Uvažuje, že by postavil novou větší kliniku na zelené louce, a nyní hledá vhodnou lokalitu. Věc jsem konzultoval s panem primátorem, se kterým máme shodu na tom, že se jedná o celokrajské téma, které bude na programu společného setkání Rady města a kraje.

Aleš Tolar (STAN) 

Mám doma psa i kočku a veterinární lékař, k němuž chodíme na očkování, mi i mimo ordinační dobu zvedne telefon a poradí, nebo i poskytne pomoc. Myslím, že takto by měli přistupovat ke svým klientům všichni veterináři a pokud jsou někteří k tomu neochotní, měli by se majitelé zvířat poohlédnout po jiném. Veterinární služba je komerční služba se vším všudy a rozhoduje tedy trh, na němž by měli být úspěšní ti zvěrolékaři a kliniky, kteří jsou ke svým zákazníkům a klientům co nejvstřícnější. Teoreticky by do se do dané věci mohlo vložit město či kraj a prostřednictví některé z organizací, které dotujeme, například zoo, útulek nebo záchranná stanice zvířat - fungování non-stop služby napomoci. Třeba vyhrazením prostor pro ordinaci. Ale nemyslím si, že by z veřejných rozpočtu měla být non-stop veterinární pohotovost jako taková zcela financována nebo hrazena její případná ztráta. Při vší úctě ke zvířatům a jejich majitelům (a jak jsem uvedl, sám jsem jedním z nich), město i kraj má celou řadu jiných důležitějších povinností o lidi včetně zajištění zdravotnické pohotovosti pro ně. Péči o svá zvířata si zkrátka musí platit jejich majitelé sami.

Daniel Kůs (Piráti) 

Moc děkuji redakci Drbny, že toto téma otevřela, byť město samozřejmě nemá naprosto žádné pravomoci soukromým veterinám cokoliv nařizovat. Ale vzhledem k tomu, že si trh evidentně neporadí, tak já osobně v rámci vedení začnu hledat podporu proto, abychom našli cestu. Ať již ve spolupráci s krajem nebo jen v režii města, ale nechceme nechat Plzeňáky a jejich mazlíčky na holičkách

   

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech zastupitelských klubů z plzeňského zastupitelstva. Postupujeme podle pravidel v doručování odpovědí v rámci sjednocení podmínek pro všechny redakce Drbny v ČR. Za zastupitelský klub SPOLU, kde jsou vedle ODS, TOP 09 a KDU ČSL se odesílá vždy jen jedna odpověď. 

Chmurný konec veterinárních pohotovostí, majitelé mazlíčků musí jezdit pro pomoc přes hranice kraje

Zrychlené dýchání, tvrdé břicho a silné bolesti. Torze žaludku je pro majitele psů obrovským strašákem, který vyřeší jedině akutní operace. O život svého psa bojovala například Kateřina Čiperová. Uprostřed noci jí pomohli na klinice v Plzni. Dnes je...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Politická korida, co si myslí, veterinární pohotovost, veterináři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mělo by město usilovat o zachování veterinární nonstop pohotovosti? Co si o tom myslí zastupitelé?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.