Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Vyhláška o zákazu pití alkoholu na veřejných prostranstvích platí už dva roky, opilce z centra ale nevyhnala

Vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na veřejném prostranství platí v Plzni od předloňského května. Radnice si od ní slibovala minimalizaci problémů s lidmi, kteří na ulici popíjejí alkohol a zanechávají po sobě nepořádek, budí veřejné pohoršení nebo obtěžují kolemjdoucí. Nařízení se vztahuje na vybrané lokality jako je například centrum města. Téměř denně ale strážníci řeší ochmelky, kteří si s vyhláškou zrovna nelámou hlavu.

„V květnu 2024 to byly přesně dva roky, co v Plzni začala platit vyhláška o zákazu konzumace alkoholických nápojů na některých veřejných prostranstvích. Za tu dobu strážníci vyřídili 2 226 událostí v souvislosti s touto vyhláškou a další dva exempláře přibyly,“ popisuje Městská policie Plzeň na svých sociálních sítích.

Jedním z posledních, co se provinil porušením pravidel, byl sedmačtyřicetiletý muž. Strážníci ho našli klečet na chodníku s lahví vína. Byl natolik opilý, že se nedokázal ani zvednout. Policisté mu proto pomohli na záchytku. „Dalším byl spoře oděný pětapadesátiletý muž na náměstí Republiky, který pořvával na kolemjdoucí a vesele hodoval přímo z lahve na lavičce. Po výzvě strážníků, aby lahev vydal, tak ji raději rozlil všude kolem sebe, čímž se dopustil dalšího přestupku,“ doplnili strážníci.

Alkohol není podle vyhlášky možné konzumovat na čtyřech lokalitách. První zahrnuje Plzeň – střed, kam patří kompletně širší centrum města ohraničené po obvodu ulicemi: Tylova, Korandova, Hálkova, Purkyňova, U Trati, Železniční, Lobezská, U Prazdroje, Tyršova, hranice břehu řeky Mže kolem areálu za OC Plzeň Plaza, kolem ulice Na Jíkalce až k napojení na Vejprnickou ulici a z ní do Tylovy ulice. Druhá lokalita zahrnuje náměstí Českých bratří na Borech, třetí lokalita vymezuje oblast kolem Obchodního centra Luna na Borech a čtvrtá pak oblast U Ježíška podél břehů řeky Radbuzy až k mostu Malostranská. Za nedodržení vyhlášky mohou padnout až dvoutisícové pokuty.

Výjimky mají zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací, hospod, kaváren a barů, a schválené a povolené slavnosti, kulturní a sportovní události, společenské akce, trhy nebo organizované oslavy titulů místních sportovních klubů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, protialkoholní vyhláška, ochmelka, opilci, porušení vyhlášky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhláška o zákazu pití alkoholu na veřejných prostranstvích platí už dva roky, opilce z centra ale nevyhnala  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.