Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

FOTO: Přenášení pivních sudů i posouvání vagonu, speciální pořádkové jednotky poměřují v Plzni své síly

Šest disciplín a tři netradiční stanoviště. Tak vypadal první den policejního mistrovství ČR speciálních pořádkových jednotek (SPJ). Pořadateli jsou Plzeňáci a podle toho soutěž i vypadá. Závodní týmy přenášely pivní sudy, tlačily pivní vagon i zdolávaly nejvyšší kostelní věž v Česku. Mistrovství se účastní policisté z Prahy, Brna, Ostravy a Ústí nad Labem. Ze zahraničí přijela jednotka z Polska, Německa a Slovenska.

„Zúčastnily se všechny SPJ v republice. To znamená, že je tu Praha, Brno, Ostrava a Ústí nad Labem. My jsme tu jako pořadatelé. Ze zahraničí tu máme zástupce z Katovic, Drážďan a z Bratislavy. Závod probíhá dva dny. Dneska se jedná o takzvaný prolog, kdy jsme chtěli vzít týmy do plzeňských dominant,“ prozradil Petr Mášek, velitel Speciální pořádkové jednotky Plzeň.

Šestičlenné týmy, které doplňuje nehrající kapitán, začaly v areálu plzeňského pivovaru. Tam měli policisté za úkol přenášet pivní sudy a roztlačit pivní vagon. „Pak se přesouvají do podzemí, kde mají disciplíny zaměřené na orientaci. Odtamtud přebíhají na stadion, kde mají dobývání sektoru a přesuny zraněných. Další část je na náměstí Republiky," přibližuje Mášek.

Tam nejprve čekal na závodníky náročný běh do 102 metrů vysoké věže katedrály sv. Bartoloměje. Poté plynule přešli k překážkové dráze. K té se ale nejprve museli probít beranidlem. Všechny části náročného závodu absolvovali v plné výstroji. „Ještě dneska přejíždíme na střelnici ve Stodu, kde budou specifičtější policejní činnosti jako je střelba, taktika v objektech a tak dále,“ doplnil Mášek.

Druhá část závodu se odehraje zítra právě na střelnici. Tam pak bude i vyhodnocení a slavnostní vyhlášení výsledků. „SPJ Plzeň se závodů nemůže účastnit, protože Plzeňský kraj je pořadatelským krajem. SPJ Plzeň nicméně vymýšlelo všechny trasy a jeho zástupci jsou rozhodčími na jednotlivých stanovištích,“ doplnil policejní mluvčí Ondřej Hodan.

Speciální pořádková jednotka začala v Plzeňském kraji působit v lednu 2023. Funguje v režimu 24/7.  Za rok svého fungování si připsala bezmála 50 tisíc úkonů. Mezi ně patří například pátrání po pohřešovaných osobách, zadržení pachatele, kontrola aut nebo asistence při problematických sportovních zápasech. Její hlavní výhodou je nepřetržitá akceschopnost.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky speciální pořádková jednotka, policejní mistrovství, policejní závody, SPJ, pivovar, přenášení sudů, běh na věž, překážková trať

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Přenášení pivních sudů i posouvání vagonu, speciální pořádkové jednotky poměřují v Plzni své síly  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.