Počasí dnes29 °C, zítra25 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Dříve Pirát, dnes spojenec komunistky Konečné. Do Evropského parlamentu míří Ondřej Dostál z Rokycanska

Nově zvoleným europoslancem z Plzeňského kraje je pětačtyřicetiletý Ondřej Dostál, který kandidoval jako nestraník za SD-SN na kandidátce koalice Stačilo!, jejíž lídryní byla šéfka komunistů Kateřina Konečná. V Evropském parlamentu se chce Dostál věnovat tématu zdravotnictví. Jako expert na tuto oblast působil dříve u České pirátské strany.

„Vážení příznivci a sledující, děkuji za vaše hlasy pro STAČILO i pro mě osobně. Velmi si toho vážím a je to pro mne závazek. Čeká nás spousta práce. V Bruselu i doma,“ vzkázal Ondřej Dostál na sociální síti X. Celkem od voličů obdržel 24 403 hlasů.

Ondřej Dostál je absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Studoval také v Rakousku a USA. Působí na Univerzitě Karlově a na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Odborně se zaměřuje na regulaci systému zdravotního pojištění, úhrad za zdravotní péči, organizací zdravotnických zařízení a práva pojištěnců.
Zdroj: ČTK

Právník a vysokoškolský pedagog pochází z Mirošova na Rokycansku. Do voleb kandidoval jako dvojka na kandidátce koalice Stačilo! (KSČM+SD-SN+ČSNS). Dostál se specializuje na oblast vztahů práva a zdravotnictví. V letech 2021 a 2022 byl členem České pirátské strany. V prosinci 2021 se kvůli rozdílným názorům rozhodl opustit poradní vládní tým koalice Pirátů a hnutí STAN. Na jaře roku 2023 vystupoval na protivládních demonstracích, které organizoval Jindřich Rajchl. Během pandemie koronaviru opakovaně kritizoval přijatá opatření a omezení. Tématu zdravotnictví se chce věnovat i na půdě Evropském parlamentu.

V Plzeňském kraji dorazilo letos k eurovolbám o osm procent voličů více, než při minulých volbách do Evropského parlamentu v roce 2019. Podle dat Českého statistického úřadu rozpečetily komise celkem 161 595 obálek se 160 344 platnými hlasy. Nejvyšší volební účast byla na Klatovsku (37,95%) a na Rokycansku (37,42%), naopak nejméně voličů evidují na Tachovsku (32,53%). V našem regionu dostalo nejvíce hlasů hnutí ANO (28,69%), následuje koalice SPOLU (20,11%) a třetí byla PŘÍSAHA a MOTORISTÉ (11,38%). Hranici pěti procent překročila v našem regionu ještě koalice Stačilo!, STAN a SPD+Trikolora.

ANO před vládní koalicí SPOLU zvítězilo v šesti ze sedmi okresů. Neuspělo pouze v Plzni-městě, kde těsně zvítězilo právě SPOLU.  

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Konečná

Štítky volby, Evropský parlament, Česko, eurovolby, Ondřej Dostál, volební účast, Stačilo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dusan Bukvaj

Jediny rozumny človek p.Konečna

Úterý, 11. června 2024, 12:28Odpovědět

Dříve Pirát, dnes spojenec komunistky Konečné. Do Evropského parlamentu míří Ondřej Dostál z Rokycanska  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.