Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Škola proměnila staré garáže v moderní prostory, žáci se tam budou učit opravovat elektromobily

Žáci sušické Střední odborné školy a Středního odborného učiliště se budou učit opravovat elektromobily. Poslouží jim k tomu nové centrum, které vzniklo přestavbou starých garáží. Moderní vybavení za nejméně 15 milionů korun pomohla zaplatit evropská dotace z program IROP ve výši přes deset milionů. Zbytek doplatil Plzeňský kraj.

Opravy a seřizování hybridních či elektrických automobilů i nejnovějších technologií integrovaných do moderních vozů se budou učit žáci oborů autoelektrikář a mechanik opravář motorových vozidel. Budova opatřená inteligentními technologiemi poslouží také k výuce budoucích elektrikářů a elektrotechniků,“ přiblížil náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc (ANO).

Kompletní přestavba málo využívaných garáží začala loni na jaře. V současné době je centrum plně funkční a pracovat s novými přístroji se tam s pomocí techniků dodavatelských firem učí jak první žáci, tak pedagogové školy. Myšlenka na vznik centra se zrodila už před třemi lety.

„Učitelé odborného výcviku i teorie absolvují celou řadu školení a prezentací. Sami si také doplňují vzdělání, aby udrželi kontakt s nejnovějšími trendy v automobilovém průmyslu. Inspiraci jsme hledali také v moderních servisních střediscích přímo ve Škodě v Mladé Boleslavi,“ říká ředitel SOŠ a SOU Sušice Jaromír Kolář.

Centrum má vybavení k údržbě, opravám a seřizování elektromobilů i hybridních automobilů. Žáci tam mohou pracovat s plně vybaveným pneuservisem nebo přístroji k seřizování geometrie kol. K dispozici jim je i moderní soustruh, který využijí například při úpravě brzdových kotoučů a bubnů.

„Očekáváme, že centrum přiláká množství nových zájemců. Absolventi se totiž velmi dobře uplatní na trhu práce. Budou znát postupy oprav a seřizování vozidel, se kterými se technici v běžných servisech budou teprve postupně seznamovat,“ dodal ředitel školy.

Ohodnoť článek

Foto Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Eva Mertlová

Štítky učiliště, střední školy, zájem o studium, automechanici, SOŠ a SOU Sušice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola proměnila staré garáže v moderní prostory, žáci se tam budou učit opravovat elektromobily  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.