Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Policejní fenka Kelly prošla nejtěžšími kynologickými testy, teď pomůže s pátráním po pohřešovaných

V celé republice je jich pouze osm. Řeč je o psovodech a jejich svěřencích, kteří úspěšně absolvovali nejtěžší kynologický atest u nás, takzvané Speciální pátrací práce. Zdárně jimi prošel plzeňský kynolog Libor Pilař se svou čtyřnohou parťačkou Kelly. V minulosti se přitom specializoval na vyhledávání drog a výbušnin.

„Speciální pátrací práce je pátrání po pohřešovaných osobách v těžkém terénu. Je to poměrně nová specializace, která se u nás uděluje od 10. května 2022, kdy byl atestován první pes podle nového předpisu. V České republice je společně s námi pouze osm dalších policejních kynologů, kteří složili tento náročný atest,“ vysvětluje zkušený psovod Libor Pilař. Mezi jeho specializace patřilo v minulosti vyhledávání výbušnin a drog.

„Samotné pátrání spočívá v systematickém procházení terénu, kdy se využívá pachových schopností psa, který detekuje lidský pach v okolí. V případě, že na pach člověka narazí, pak provádí jeho dohledání a následně osobu označí v našem případě štěkotem. A tímto způsobem musí umět označit jakékoliv osoby – dezorientované, hysterické, plačící, bojící a jiné,“ přibližuje Pilař.

Feny lépe vycítí drogy, psi dokonale vystopují a zadrží lupiče. Psovodi mají v Plzeňském kraji 74 parťáků

Psi jsou skvělými parťáky a členy rodiny. Jakmile skončí jejich služba u policie, zůstávají u svých páníčků, které znají už od štěněcích let. V Plzeňském kraji slouží celkem 74 služebních psů, jež jsou v péči 43 psovodů. Nejčastěji se jedná o...

 

Samotný atest měl dvě části, jedna se odehrávala ve dne a druhá v noci. Vše podrobně sledovala zkušební komise. „Po dobu celého atestu jsme nevěděli, kolik figurantů vlastně hledáme. Neoznačení jediného figuranta by pro nás znamenalo ukončení atestace. Denní část se skládala z orientace pomocí mapy, z prohledání úseků takvaný quick search (pes prověřuje prostor kolem cest) a následně z prohlídky dvou sektorů o celkové velikost zhruba 20 hektarů,“ říká k náročným zkouškám.

Všechny figuranty zdárně našli, a tak mohli postoupit do noční části. V rámci ní prohledali dalších asi 13 hektarů. „V ostré akci jsme strávili venku přes sedm a nachodili jsme přes 26 kilometrů. S přibývajícími hodinami byla znát naše únava, ale na konci dne přišla vytoužená úleva, když jsme zjistili, že jsme splnili všechny podmínky zkoušky a máme atest hotový,“ vzpomíná s úlevou Pilař.

Atestu předcházelo 13 měsíců intenzivní práce

S přípravou na náročný atest začali už na začátku loňského února, zkoušky složili letos v březnu. A který pes je vhodný pro takovou specializaci? Nejdůležitější je dobrá socializace, dobrá fyzická kondice, zvědavost a touha po hledání. Odměnou pro psa je pak hračka nebo pamlsky. „Kelly jsem si bral v jejím roce a půl z civilní sféry, neboť byla již plně zformovaná její povaha a bylo jasné, že bude vhodná na tento typ specializace. Hned jak jsme se seznámili, tak už jsem ji začal připravovat na atest. Základním prvkem byla její socializace. To znamenalo ji zvykat na různé chování lidí, aby z nich neměla strach a byla k nim kontaktní,“ popisuje. Kelly s ním proto byla na každém kroku.

Jsem velice šťastný, že jsem se spolu s Kelly splněním atestu zařadil mezi osm policejních psovodů v České republice, kteří mohou být nasazeni na pátrací akce po pohřešovaných osobách. Přál bych si, aby se naše úsilí a práce v budoucnu zúročila a povedlo se nám pomáhat lidem v nouzi. V případě, že by se nám podařilo zachránit byť jeden lidský život, tak vím, že naše práce má smysl,“ uzavřel Libor Pilař.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Speciální pátrací akce, psovod, kynolog, policejní pes, výcvik, Libor Pilař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní fenka Kelly prošla nejtěžšími kynologickými testy, teď pomůže s pátráním po pohřešovaných  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.