Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Feny lépe vycítí drogy, psi dokonale vystopují a zadrží lupiče. Psovodi mají v Plzeňském kraji 74 parťáků

Psi jsou skvělými parťáky a členy rodiny. Jakmile skončí jejich služba u policie, zůstávají u svých páníčků, které znají už od štěněcích let. V Plzeňském kraji slouží celkem 74 služebních psů, jež jsou v péči 43 psovodů. Nejčastěji se jedná o německé a belgické ovčáky, využívaná jsou ale také plemena border kolie nebo anglického špringeršpaněla. Speciálně vycvičení psi dokáží zadržet pachatele i najít drogy nebo látky podporující vznik požáru.

Na služební psy byli pachatelé krátcí, DAG s Morganem zadrželi dva zloděje přímo při činu

Policejní pes DAG si připsal na své konto úspěšný zásah, když bleskově vypátral a zadržel zloděje, který se vloupal v Plzni na Slovanech do objektu jedné firmy. I když se snažil vyděšený zloděj uprchnout, neměl nejmenší šanci. Přímo při činu...

 

„Tyto psí pomocníky dělíme do dvou základních kategorií – všestranní psi a specialisté. První skupina je nejčastěji zastoupena plemeny německý a belgický ovčák. Velice rychle se adaptují, jsou učenliví a důležité je samozřejmě i to, že jsou statní. Umějí například vyhledat věci či osoby podle pachové stopy, zadržet pachatele nebo jsou přítomni na rizikových sportovních utkáních,“ vysvětluje policejní mluvčí Ondřej Hodan.

Na tyto činnosti má policie k dispozici 30 policejních psů a jedná se výhradně o samce. Naopak fenky se trénují na speciální činnosti jako je vyhledávání drog, výbušnin, zbraní nebo akcelerantů hoření. Specialistů je celkem na oddělení služební kynologie 25, přičemž jsou takto využívaná i plemena jako je border kolie anebo nejnovější přírůstek v podobě anglického špringeršpaněla.

Nejstarším služebním psem je jedenáctiletý specialista

„Služební psy Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje odebírá z chovatelské stanice v Prackovicích u Ústí nad Labem, která je zaregistrována pod Mezinárodní kynologickou federací. Štěňata se odebírají, když je jim osm až deset týdnů. Psovod pak má na starosti jeho socializaci a výchovu,“ pokračuje Hodan.

Pašák Gorbi dopadl zloděje nafty v celostátním pátrání. Muž se zákazem řízení prchal v kradeném autě

Dramatická policejní honička s podezřelým vozidlem pokračovala po odstavení automobilu pronásledováním pachatele, za kterým se do lesa po jeho stopě vydal služební pes se svým psovodem. Prchající neměl šanci schovat se před policejním psem....

 

Vše vrcholí zadáním atestu, kde pes společně s psovodem skládá závěrečné zkoušky. Až po jejich vykonání může sloužit na ulici se svým psovodem dle jeho zaměření. Tento atest musí obhajovat jednou za rok nebo jednou za dva roky. Momentálně se na zkoušky připravuje 19 psů.

„Do psího důchodu služební psi chodí okolo osmi let věku, nicméně někteří i déle, nejstarším je nyní specialista, kterému je 11 let. Zásadní je zdraví a výkonnost konkrétního psa, kdy tyto aspekty určí, zda půjde do psího důchodu dříve nebo později. Po službě tito psi dožívají v místě bydliště svých policejních pánů, protože jsou součástí rodiny a znají všechny její členy již od útlého věku,“ uzavírá Ondřej Hodan.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policejní pes, výcvik služebních psů, služební psi, kynolog, výcvik, psí specialista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Feny lépe vycítí drogy, psi dokonale vystopují a zadrží lupiče. Psovodi mají v Plzeňském kraji 74 parťáků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.