Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Dělník zemřel při práci ve výkopu, zavalila ho zemina. Hasiči muže vyprošťovali desítky minut

, aktualizováno 5. června 2024, 17:01

K tragickému pracovnímu úrazu došlo ve středu odpoledne u Nepomuku na jižním Plzeňsku. Dělníka pracujícího ve výkopu tam zavalila zemina. Jeho vyproštění trvalo desítky minut. Záchranáři pak okamžitě začali s jeho resuscitací. Veškeré jejich snahy ale už byly marné. Kvůli neštěstí uzavřela policie komunikaci v obou směrech. Na místě jsou kriminalisté. K dalšímu podobnému případu došlo o pár hodin později také v Plzni.

Zasahovali jsme u zasypané osoby ve výkopu na křižovatce Nepomuk x Klášter. Na místě probíhají stavební práce. Hasiči se na místě snažili dostat k zavalené osobě. To se nakonec podařilo s pomocí stavební techniky, která byla na místě. Osobu jsme vytáhli a následně předali záchranářům,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Letos se jedná už o druhý případ, kdy dělník zemřel po závalu zeminy. Začátkem února takto zahynul devětapadesátiletý muž v Třebnici na Domažlicku. Na pomoc mu přiběhli svědci a o jeho život bojovali ještě ve výkopu přivolaní záchranáři. Marně. Případem se zabývala policie a prověřovala, zda nedošlo k trestnému činu usmrcení z nedbalosti.  
 

„Záchranáři na místě čekali tři desítky minut, než bylo možné se k zavalenému muži dostat. Situace pro zasahující záchranáře byla velmi nebezpečná,“ doplnila Mária Svobodová z krajské záchranky. Muži ale už nebylo možné pomoci. „Po jeho vytažení z masivního závalu lékař konstatoval úmrtí,“ dodala Svobodová.

K neštěstí došlo na silničním tahu z Plzně do Českých Budějovic u odbočky na Klášter. Právě tam aktuálně probíhá úprava křižovatky.

„V úseku této události je uzavřená pozemní komunikace v obou směrech. Je stanovená objízdná trasa Zhůř - Jarov - Kokořov - Nepomuk. Na místě jsou policisté a kriminalisté,“ uzavřela policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Dalšího muže zasypala zemina z korby náklaďáku

Během dnešního dne vyjížděli záchranáři k dalšímu podobnému případu. Tentokrát utrpěl dvaačtyřicetiletý muž těžká zranění. Do nemocnice putoval v bezvědomí. „Stalo se to na stavbě, kdy řidič nákladního vozidla vykládal sklápěcí korbou hlínu naloženou na nákladním vozidle a zřejmě se šel podívat, jestli vysypal vše. Pravděpodobně na něj zbylý náklad z korby vypadl a zasypal jej,“ přiblížila Brožová.

Jiný pracovník si pak všiml nastartovaného vozu a zasypaného kolegy. I v tomto případě si událost převzali kriminalisté.

Foto HZS Plzeňského kraje, Zuzana Duzbabová

Štítky pracovní úraz, tragický pracovní úraz, zával, dělníka zavalila zemina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělník zemřel při práci ve výkopu, zavalila ho zemina. Hasiči muže vyprošťovali desítky minut  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.