Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Extrémní množství vody a sesuv půdy, přívalový déšť zastavil vlaky na rušné trati

, aktualizováno 3. června 2024, 15:40

Zatopené silnice, sklepy ale i železnice. Intenzivní víkendové deště přerušily provoz na železniční trati číslo 191, konkrétně jde o úsek mezi Koterovem a Starým Plzencem na trati do Strakonic. Došlo tam k sesuvu svahu a narušení náspu. Škody jsou nakonec větší, než se předpokládalo a k obnovení provozu dojde až 20. června. Problémy byly i mezi Staňkovem a Poběžovicemi.

„Přívalový déšť přerušil železniční spojení Plzně a Českých Budějovic. Extrémní množství vody přitékající z okolí způsobilo v úseku mezi Plzní-Koterovem a Starým Plzencem sesuvy svahů a narušilo i násep trati. Provoz v místě je nyní zastaven. V pondělí lokalitu prozkoumá povolaný geotechnik a určí rozsah nezbytných oprav. Podle výsledku také zpřesníme výhled obnovení provozu,“ informovala na sociální síti X Správa železnic (SŽ). Během pondělního dopoledne uvedla, že se tak stane 20. června. 

„České dráhy nahrazují rychlíky v úseku mezi plzeňským hlavním nádražím a Nepomukem autobusy. Od úterý 4. června budou spoje náhradní autobusové dopravy jezdit podle výlukového jízdního řádu. Podle aktuálních informací Správy železnic bude oprava poškozeného traťového úseku trvat do 20. června, přesný termín ale bude záviset na postupu opravných prací,“ upřesnil za České dráhy Filip Medelský

„Odhad závalu je zhruba 15 x 5 metrů a 36 metrů krychlových. Správa tratí na místo povolala techniku na odbagrování sesuvu,“ doplnila SŽ.

Zaplavené kolejiště v Poběžovicích, foto: Správa železnic

V Plzeňském kraji byly i další problémy. Kvůli zaplavené stanici Poběžovice nejezdí vlaky mezi Klenčí pod Čerchovem a Poběžovicemi. Na třetím povodňovém stupni zůstává Radbuza na Domažlicku. Na dvojce je Úhlava ve Štěňovicích kudy se prohnala blesková povodeň. Rozvodněná řeka tam uvěznila v autě jednoho muže, slanit se k němu musel záchranář z vrtulníku. „Ve Starém Plzenci šlo o rodinu uvězněnou v automobilu ve vodní laguně. Dále jsme ve Štěnovicích zachraňovali z domů okny osm osob a jedné ženě jsme pomohli dostat se přes vodu pomocí nastavovacích žebříků," popsal další zásahy mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Bouřky mohou podle meteorologů zasáhnout Česko i dnes odpoledne, přívalové srážky mohou znovu prudce zvednout hladiny některých řek. Výstraha před povodněmi platí do pondělního večera, vyšší stupeň platí zejména pro jihozápad Čech. „Pondělní počasí přinese opět hodně oblačnosti a na většinu území občasný déšť nebo přeháňky, místy se vyskytnou bouřky. Vzhledem k tomu, že postup bouřek bude jen velmi pomalý, může v nich na některých místech napršet i velké množství srážek, které by pak opět způsobily lokální záplavy," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav.

Rozvodněná řeka uvěznila jednoho muže. Do bezpečí ho dostal v podvěsu vrtulník letecké záchranné služby

Dramatický zásah si připsali na své konto záchranáři letecké záchranné služby. Z rozvodněné řeky uprostřed obce Štěnovice na Plzeňsku zachraňovali v neděli pomocí vrtulníku jednoho muže, který tam byl u svého automobilu. Nebezpečná situace je v...

Hasiči měly stovky výjezdů

Během víkendu měli krajští hasiči na svém kontě 266 výjezdů v souvislosti s dešti. Nejvíce je bylo potřeba na Plzeňsku, Klatovsku a Domažlicku. „Jen čerpání vody z objektů a komunikací si vyžádalo 147 výjezdů. Zbylé události se týkaly uvolňování propustků, koryt potoků, monitoringu stavu vody na tocích a odstraňování popadaných stromů," dodal Poncar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky sesuv půdy, omezení provozu, železniční trať, povodně, přívalový déšť, pád stromu na koleje, Správa železnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extrémní množství vody a sesuv půdy, přívalový déšť zastavil vlaky na rušné trati  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.