Počasí dnes33 °C, zítra28 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Záplava modré krásy, kosatec sibiřský letos vykvetl o něco dříve. Ohrožují ho ovšem divočáci a nepůvodní druhy

Ačkoli její název odkazuje na Sibiř, je nápadná a modře kvetoucí rostlina v České republice původním druhem. Obdivovat ji mohou nejen návštěvníci plzeňské botanické zahrady, ale i ti, co zavítají na procházku do brdských hvozdů. Česká botanická společnost letos vyhlásila kosatec sibiřský za rostlinu roku! Odborníci tím chtějí upozornit na rizika, kterým tento silně ohrožený druh čelí. Jako je je úbytek přirozeného prostředí i šíření nepůvodních druhů.

Titul rostlina roku vyhlašuje Česká botanická společnost každoročně. Snaží se tím upozornit na zajímavé a vzácné druhy rostlin naší přírody. Letos je to kosatec sibiřský. Přes aplikaci iNaturalist se mohou lidé zapojit do mapování této vzácné rostliny. Podle přiložené mapy se v přírodě vyskytuje například nedaleko Šídlovského a Kamenného rybníka v Plzni a dále pak na Tachovsku nebo v CHKO Brdy. Daří se jim totiž na vlhkých loukách i na místech v bývalých vojenských prostorech. „Obdivovatelé krás brdské přírody zažívají modro před očima. Letos vykvetl kosatec sibiřský o něco dříve a jako rostlina roku dělá parádu v CHKO na mnoha místech," informují například správci CHKO Brdy.

Odborníci velmi uvítají informace od pozorovatelů z řad veřejnosti.  Do mapování se mohou zapojit prostřednictvím aplikace iNaturalist.org, kam mohou vkládat i fotografie. Další možností je vyplnění formuláře na stránkách rostlinaroku.cz.

„Přirozeně se vyskytuje od střední Evropy až po jezero Bajkal. Se změnami v krajině však populace kosatce sibiřského na řadě míst zanikly. Na vině jsou úpravy vodního režimu, intenzivní hospodaření na loukách jako je hnojení a příliš časté kosení i naopak jejich opouštění a zarůstání dřevinami. Proto je u nás kosatec sibiřský řazen mezi chráněné a ohrožené druhy, vysvětluje Zdeněk Kaplan z Botanického ústavu Akademie věd ČR a místopředseda České botanické společnosti.

Když nekvete, není rostlina příliš nápadná. Její dlouhé listy snadno splynou s okolním porostem na vlhkých loukách, mokřinách a okrajích lesa. „V době květu během května a června se jeho porosty změní v záplavu pohledných modrých květů. Díky tomu se původně divoká rostlina dostala i do okrasných zahrad, kde se časem začaly objevovat i vyselektované bílé formy nebo kříženci s dalšími druhy kosatců. V plzeňské botanické zahradě je kosatec sibiřský původem z několika českých lokalit k zahlédnutí v zadní části areálu v okolí malých jezírek naproti výběhu zubrů,“ uvedla Radka Matulová ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Ohrožení divočáky i nepůvodním druhem

„Každý rok pozorujeme v naší lokalitě úbytek chráněného kosatce sibiřského ve volné přírodě. Největším nepřítelem je divočák, který rozryje celou louku a tím poruší cibulky této vzácné rostliny,“ popisuje Jan Skřivánek ve facebookové skupině Blovičáci. O jakou lokalitu se jedná si ale nechává pro sebe, aby na místo nechodili zvědavci a neohrozili zbytky louky, které přečkaly řádění divočáků.

Dalším velkým nepřítelem je ale nepůvodní kosatec krvavý, o jehož výskytu ve volné přírodě neměli donedávna přírodovědci ani ponětí. Upozornil je až v roce 2021 zahraniční specialista, který prozkoumal fotografie na webu iNaturalist.org. Dnes už vědí, že tento druh zplaňuje v přírodě minimálně 20 let.

„Celý případ ukazuje na nutnost rozhledu i za hranice naší české kotliny a spolupráce se zahraničními odborníky. Také aktivity amatérských přírodovědců a existence internetových platforem pro sdílení pozorování tu hrají nezastupitelnou roli,“ podotýká Pavel Kúr, botanik z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a člen České botanické společnosti, který spolu s kolegy na výskyt nepůvodního druhu kosatce u nás poprvé upozornil. Pakliže se kosatec krvavý dostane na lokality kosatce sibiřského, může to znamenat pro původní druh neodvratný zánik. Zatím vědí přírodovědci o dvou lokalitách, kde se obě rostliny potkaly a budou je nadále zkoumat.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radka Matulová, CHKO Brdy

Štítky kosatec sibiřský, kosatec krvavý, původní druh, nepůvodní druh, botanik, Česká botanická společnost, rostlina roku, ochrana přírody, ekologie, pozorování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záplava modré krásy, kosatec sibiřský letos vykvetl o něco dříve. Ohrožují ho ovšem divočáci a nepůvodní druhy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.