Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Aktualizace územního plánu zahrne potřeby armády i požadavky obcí v okolí letiště Líně

Plzeňský kraj zadal aktualizaci územního plánu regionu neboli zásad územního rozvoje 6 (ZUR). Nadále se nepočítá s obří průmyslovou zónou v areálu záložního armádního letiště v Líních u Plzně, kde měla stát továrna na výrobu baterií do elektroaut. Letiště chce využít armáda a přeměnit ho na logistické centrum pro české vojáky i NATO. Vzniknout by tam měla základna aktivních záloh.

Aktualizace plánu vyjde na 1,76 milionu korun. Zakázku získalo Studio MAP z Českých Budějovic. Zhruba za jeden a půl až dva roku bude ZUR hotová. Architektonické studio, které vybrala krajská rada, pracovalo i na předchozí aktualizaci plánu. Teď budou jednat s obcemi i armádou o jejich záměrech i potřebách.

Letiště Líně má nezastupitelný význam, chceme tam zachovat civilní provoz, říkají zástupci z asociace

Záložní armádní letiště Líně u Plzně má podle pilotů nezastupitelný význam pro leteckou komunitu. Velkou přidanou hodnotu má také tamní muzeum s historickými letouny i aktivity leteckých škol a parašutistů. Uvedla to v prohlášení Evropská...

Teprve nedávno, začátkem dubna přitom skončily práce na aktualizaci ZUR číslo 5, kterou požadoval stát k tomu, aby mohla v Líních vzniknout továrna na baterie za 120 miliard korun. Plánovala ji tam postavit s podporou státu automobilka Volkswagen, od projektu ale loni v listopadu odstoupila. Armáda poté zveřejnila nové plány využití letiště. „Práce na ZUR trvaly 1,5 roku, byla vyvolána potřebou gigafactory," sdělil náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO). ZUR tehdy zadal a platil CzechInvest a ministerstvo průmyslu.

Teď se začnou sbírat požadavky od měst a obcí, co chce v Líních armáda, kolik tam potřebuje pozemků, jestli s tím budou souhlasit obce, kolik elektřiny bude potřebovat, kolik vody. Vlastně se bude opakovat to, co bylo pro gigafactory. Uvidíme, s čím přijde ČEPS, vodárny, silničáři a další správci sítí," doplnil Vanka.

Zatím stále platí plány na 700 hektarů plochy pro průmysl

V regionu v současné době stále platí ZUR číslo 4 z roku 2014, ve kterých je v Líních rezervováno 700 hektarů pro průmysl. To ale nové ZUR zruší. Zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč v březnu starostům okolních obcí a řekl, že armáda využije původní areál letiště s plochou 390 hektarů. „Potvrdili, že v žádném případě nechtějí průmysl v sousedství, což je pro naše obce velké uklidnění," oddechl si starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

V plánovaných ZUR číslo 6 kraj nepředpokládá rozšiřování průmyslových zón. „Jasně jsme řekli, že se bude zpracovávat podle požadavků obcí. Pokud tedy řeknou, že tam něco nechtějí, tak to tam nebude. V regionu už nepotřebujeme další haly," zdůraznil Vanka.

Připravovaná velká zóna Mlýnec na Tachovsku před státní hranicí v krajském územním plánu ale historicky je. „S tím my nic nemůžeme dělat. Buď se bude stavět, nebo ne. Pokud ano, tak můžeme jedině jednat s developery, aby se co nejvíce zmírnily dopady na okolní obyvatele," uzavřel náměstek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Taussik

Štítky Aktualizace územního plánu, letiště Líně, průmyslová zóna, ona Líně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktualizace územního plánu zahrne potřeby armády i požadavky obcí v okolí letiště Líně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.