Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Bezdomovci Tonda a Stáňa mají po letech znovu střechu nad hlavou, malý domek pomohli sami postavit

Roky žili na ulici a přespávali pod mostem. Před pár měsíci ale využili příležitost a zapojili se do projektu Safety First. V rámci něj dvojice plzeňských bezdomovců pracovala na stavbě malého dřevěného domku, který nově stojí na odstavném parkovišti ve Skvrňanech. Na domečku už je cedulka se jmény Tonda a Stáňa. Společně tam budou žít a výměnou za to budou na lokalitu dohlížet a starat se o úklid.

Skromný domek o ploše kolem šesti metrů čtverečných poskytuje jen to nejzákladnější vybavení. Má malou kuchyňku bez přívodu vody či elektřiny a mobilní toaletu. Projekt vznikl díky iniciativě spolku SISO a podpořilo jej město i centrální obvod. Stavba domku trvala zhruba tři měsíce, přičemž na něm pracovali Tonda se Stáňou čtyři hodiny denně.

Centrální městský obvod pomohl i dalšímu bezdomoveckému páru. Josef a Danuše obývají jednu z nevyužívaných chatek bývalého kempu v blízkosti areálu Škodaland. Podobně jako Tonda se Stáňou se starají o úklid okolí a pomáhají s dalšími pracemi.

„Dělali jsme všechno. Já jsem řezal a dával dohromady, paní brousila a natírala. Museli nás nejdřív naučit pracovat s nářadím, ale bavilo nás to a jsme moc vděční, že tu můžeme bydlet," prozradil pro ČTK cizinec Tonda. Do Plzně přišel za prací před více než 20 lety. Podle jeho slov ale kvůli zdravotním problémům přišel o zaměstnání a následně skončil na ulici. Jeho přítelkyně Stáňa je Plzeňačka. Spolu jsou asi dva roky.

„Jedním z hlavních přínosů pro osoby v tomto projektu je možnost nácviku pracovních návyků. Pro osoby bez přístřeší, které již delší dobu nevykonávaly žádnou výdělečnou činnost, je těžké nastoupit do práce a hned pracovat pět dní v týdnu osm hodin denně,“ vysvětluje ředitel Spolku SISU Martin Hruška. Domeček bezdomovecký pár bude moci využívat výměnou za hlídání parkoviště a úklid okolí.

Policie definitivně zapečetila problémové garáže, kde živořili bezdomovci

Místní se tam báli chodit a dnem i nocí kontrolovaly lokalitu hlídky strážníků. Řeč je o garážích ve Velenické ulici v Plzni, kam se často stahovali bezdomovci. I přes opakované úklidové akce se tam neustále hromadil nepořádek. Tomu by ale mělo...

Nápad se inspiroval dlouholetým pražským projektem. „Jsem opravdu rád, že se to povedlo do Plzně přivést. Velmi se mi totiž líbil projekt s názvem Homeless Blues, který funguje v Praze 9. Bezdomoveckých buněk tam jsou již desítky a mají s ním velmi pozitivní výsledky,“ říká místostarosta Trojky Ondřej Ženíšek (TOP 09).  

Podobných domečků by mohlo být v Plzni více. V tuto chvíli má spolek SISU vybraný i druhý bezdomovecký pár. Zároveň běží také sbírka, která pomůže na projekt sehnat potřebné peníze.

Podle nedávné velké studie bezdomovectví, kterou si Plzeň nechala zpracovat, žije v západočeské metropoli dlouhodobě zhruba 400 bezdomovců. Téměř třetinu tvoří cizinci, přičemž 95 procent z nich jsou Slováci. „S lidmi bez domova se snažíme pracovat mnoha způsoby. Spolupracujeme například se spolky, které pro nás vykonávají společně s lidmi žijícími na ulici několik úklidů veřejného prostranství ročně," dodal místostarosta Ladislav Nový (STAN).

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michaela Adámková

Štítky bezdomovectví, mobilní domek, domek pro bezdomovce, Safety First, SISU, pomoc lidem bez domova, kontroly bezdomovců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovci Tonda a Stáňa mají po letech znovu střechu nad hlavou, malý domek pomohli sami postavit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.