Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Vstupujeme do proudové éry, hlásí piloti z oblíbeného muzea na letišti v Líních

Nad záložním armádním letištěm v Líních u Plzně zaburácely motory proudového letounu Fouga CM.170 Magister. Jedná se o nový přírůstek do pestré kolekce letadel spolku Classic Trainers. Ve sbírce letuschopných strojů se nadšenci pyšní i legendárním Mustangem nebo zářivým dvouplošníkem Stearmanem. Veřejnosti se vrata hangáru otevřou o prvním květnovém víkendu při Slavnostech svobody.

„Dnešním dnem jsme vstoupili do proudové éry. Na dráhu 24 letiště Líně dosedla novinka letošní sezóny v Hangáru 3 - Fouga CM.170 Magister. S Francouzským dvoumístným cvičným proudovým letounem přiletěl náš kamarád Laurent Golay,“ pochlubil se spolek Classic Trainers.

Den otevřeného hangáru se uskuteční v sobotu 4. května od 11:00 do 16:30. Mezi vystavenými letouny budou: P-51D Mustang "Little Rebel" (USAAF), Stinson AT 19A Reliant MK III (Royal Navy), Boeing B75N1 Stearman (RCAF), Harvard Mk.IIA (RAF), Morane Saulnier MS 893A (Armée de l'Air), Fouga CM.170 Magister (Armée de l'Air), Pilatus P2-05, Fairchild F 24, Zlín Z 526, Sokol M1D  a Mig-21 PF.

Letoun pochází z poloviny 50. let 20. století, kdy byl během studené války jedním z nejrozšířenějších cvičných letadel zemí NATO. „Fouga bude u nás v hangáru zatím přes letošní letovou sezónu a zblízka se na ni můžete podívat již o víkendu 4. května 2024 při Dni otevřeného Hangáru 3,“ zvou piloti na akci, které se pravidelně účastní tisícovky lidí.

„V prostorách Muzea budou vystaveny takřka kompletní dochované artefakty letounů B-17 Flying Fortess sestřelených 25. dubna 1945 nad Plzní a výstava o plzeňských letcích v řadách britské RAF. Před Hangárem se můžete těšit na výstavu Jeepů USAAF. Před Hangárem 3 budou probíhat seskoky parašutistů na přesnost v rámci mezinárodní soutěže Cup Of Freedom Pilsen 2024, jehož součástí je Český pohár v parašutismu,“ doplňují pořadatelé akce.

O den později, tedy v neděli 5. května, se piloti zapojí do oslav osvobození a provedou několik průletů nad Konvojem svobody v Plzni. Přehlídka stovek vozů začne úderem 11 hodiny. „Tradiční průlety nad konvojem v Plzni jsou pro nás nejdůležitější akcí roku. Všemu ale předcházel úklid hangáru, vymetání pavučin a šůrování podlahy, ze které by se dalo jíst. Došlo i na létání, bylo nás vidět nejen na leteckých akcích v Křimicích a Plasích, ale i na kondičních letech kolem Plzně a okolí,“ prozradili piloti.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Krechowski

Štítky Letiště Líně, Classic Trainers, Muzeum, Hangár 3, Fouga, proudový letoun, Slavnosti svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupujeme do proudové éry, hlásí piloti z oblíbeného muzea na letišti v Líních  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.