Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Sutnarka si nadělila k 20. výročí novou pestrobarevnou podobu průčelí, chystá také populární ArtCamp

Studentský život je barevný a pestrý a podle toho také vypadá nové průčelí budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Téměř sto metrů dlouhou a dvě patra vysokou koláž navrhla designérka a pedagožka Kristina Fišerová. Sutnarka letos slaví 20 let své existence. Kromě nového vizuálu připravila fakulta i výstavu a chystá se na oblíbený ArtCamp, který letos nabídne 40 kurzů jako design šperků a nábytku, fotografie i virtuální realitu.

Útržky barevných pásek na bílém pozadí nově zdobí průčelí budovy Sutnarky. Ke dvacátému výročí na své kreativní cestě si totiž fakulta nadělila nový vizuál, který navrhla česká grafická designérka, pedagožka a vedoucí katedry grafického designu a ilustrace na Sutnarce Kristina Fišerová.

„Vizuál vychází z volných grafik. Zadání bylo grafiku dobarevnit, protože studentský život je co? Veselý! Kamarádi, laškovné nápisy na toaletách, měsíc starý banán v tašce... Nejhezčí byla fáze změny, kdy se starý návrh setkal s novým,“ prozradila na svých sociálních sítích autorka nové podoby průčelí.

Pestrobarevný motiv nahradil původní červené, černé a bílé plochy tvořící nápis Sutnarka, jejichž autorem byl český typograf a grafický designér Rostislav Vaněk. Zdroj: ZČU

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara vznikla 1. září 2013 transformací Ústavu umění a designu, který založil akademický malíř a emeritní děkan Josef Mištera. „K dlouho očekávané transformaci Ústavu umění a designu na plnohodnotnou fakultu došlo 1. září 2013. V březnu následujícího roku fakulta přijala svůj jedinečný název Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara jako poctu česko-americkému designérovi a plzeňskému rodákovi,“ říká současný děkan Sutnarky Vojtěch Aubrecht.

Výstava i ArtCamp s desítkami kurzů

Galerie Ladislava Sutnara představila letos v dubnu při příležitosti oslav 20. jubilea fakulty také výstavu s názvem Josef Mištera Still Going…, která se zaměřuje na tvůrčí rozmach prvního děkana. K vidění bude do 4. května.

Důvodů k oslavám mají na Sutnarce ale mnohem více. Letní umělecká škola ArtCamp, která široké veřejnosti každoročně nabízí více než 40 kurzů, se letos bude konat už poosmnácté! „Nabídka kurzů se každý rok mění a pravidelně ji doplňují zajímavé novinky pod vedením zahraničních lektorů. Ti letos přijedou mimo jiné z Japonska, Belgie a Izraele,“ doplnil Aubrecht. Milovníci umění se mohou těšit na kurzy videotvorby, virtuální reality, designu nábytku, umělé inteligence, fotografie, typografie, modelování sochařských portrétů, sítotisku nebo designérské práce. Přihlášky je možné podávat do 31. května. Více informací najdete na webových stránkách fakulty

Budova, již Sutnarka využívá, záměrně připomíná průmyslovou halu a je jakousi továrnou na umění. Podle konceptu Josefa Mištery ji navrhl architekt Jan Štípek se synem Janem. Jan Štípek starší získal za návrh in memoriam Cenu Hanuše Zápala za přínos plzeňské architektuře 2010–2013.

Ohodnoť článek

Foto Štěpánka Vacková, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Štítky ZČU, Západočeská univerzita, galerie Ladislava Sutnara, Sutnarka, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, ArtCamp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sutnarka si nadělila k 20. výročí novou pestrobarevnou podobu průčelí, chystá také populární ArtCamp  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.