Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Šumava byla ráno totálně pod sněhem. Napadnout má dalších 40 centimetrů, varují meteorologové

, aktualizováno 18. dubna 2024, 13:22

V západočeské části Šumavy ve čtvrtek ráno napadlo až 15 centimetrů sněhu, silničáři museli vyjet s pluhy. Ředitelství silnic a dálnic nabádá k opatrnosti, zejména silnicích mezi Klatovy a Horažďovicemi. Nejhorší situace byla na Železnorudsku, kde byly problémy v dopravě a nešla elektřina. Potíže měli motoristé, kteří už přezuli na letní gumy. Podle meteorologů bude sněžit i nadále, přičemž napadne až 40 čísel sněhu.

Nečekané komplikace způsobily přívaly sněhu v Železné Rudě. „Nejde elektřina už asi hodinu, spadl strom zřejmě na nějaké vedení. Nejdou třeba ani pokladny v obchodech, tak si lidí nemohou nakoupit. Ani mobilní operátoři nefungují, nejde se dovolat. Napadl mokrý sníh. Ráno byly kamiony které nemohly vyjet i osobáky, které mají letní gumy. Je zataženo, padat další sníh může každou chvíli. Radši ať sem nikdo nejezdí,“ uvedl krátce po deváté hodině místostarosta Železné Rudy Petr Najman.

Problémy krátce poté potvrdil i starosta Železné Rudy Filip Smola. „Stále nejde elektřina, vypadává signál mobilních operátorů. Mobily blbnou, přehazují se na německou síť. V Hojsově Stráži leží 15 cm sněhu, na Pancíři ještě více. Komplikuje to u nás v Železné Rudě stavbu průtahu, protože objízdné trasy vedou do kopce. Řada řidičů už má přezuto na letní pneumatiky,“ řekla starosta Smola.

„V oblasti Železné Rudy, Hartmanic, Modravy jezdí tři sypače a pluhují zbytky sněhu, řidiči tam musí jet trochu pomaleji," popsal dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Daniel Žižka. Podle něj bylo na autech deset centimetrů sněhu, na silnicích o něco měně, protože pokrývka postupně odtává. „Sníh shrneme a za dvě hodiny bude pryč," dodal. Podle projektu We Love Šumava napadlo místy až 15 centrimetrů nového sněhu.

Silničáři posypali štěrkem jen malé úseky, převážně svahy, třeba z Hartmanic na Dobrou Vodu. Jinak se jen pluhuje, dodal. Jeden sypač vyjel také na kopec nad Kdyní na Domažlicku, v ostatních částech kraje nesněžilo. „Na některých místech se objevil sníh, který může komplikovat dopravu. O zvýšenou opatrnost žádáme řidiče ve vyšších polohách, například na silnicích I/26 a I/27 mezi Klatovy a Horaždovicemi,“ upozornilo ŘSD.

Sypače v regionu jsou v pohotovost každý rok vždy do 31. března, v horských oblastech jich vždy pár zůstává déle pro případné změny teplot. „Část řidičů bude držet pohotovost od pátku do neděle nonstop, na Šumavě tři až čtyři auta," uvedl Žižka.

Napadne až 40 centimetrů sněhu

Podobné počasí bude náš region doprovázet i v dalších dnech. Teploty se dostanou maximálně na 11 stupňů. V noci budou klesat pod nulu. Obloha bude zatažená s přeháňkami. Ve vyšších polohách budou sněhové. „Ve studeném vzduchu bude v pátek a v sobotu 20. 4. postupovat přes Německo a Polsko tlaková níže, která přinese na naše území sněžení s tvorbou nové sněhové pokrývky zejména na horách, kde v celkovém úhrnu napadne 15 až 40 centrimerů. Sněžit začne v pátek v ranních hodinách, nejvíce sněhu, v maximu až 25 cm, napadne do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Během sobotního dopoledne přijde další sněžení. V polohách nad 800 metrů nad mořem bude intenzivnější. Napadne dalších 20 centimetrů sněhu! Sněhové přeháňky budou slábnout a ustávat v sobotu večer a v noci na neděli. „Studené počasí nás bude doprovázet prakticky až do konce dubna, kdy se očekává pozvolný vzestup teploty," oznámil ČHMÚ v měsíčním výhledu počasí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Ofner,

Štítky sníh, napadl sníh, problémy v dopravě, silničáři, letní pneu, výpadek proudu, Železná Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumava byla ráno totálně pod sněhem. Napadnout má dalších 40 centimetrů, varují meteorologové  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.