Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský kraj rozdělil na výstavby cyklostezek 40 milionů korun, víc než loni

Celkem 40 milionů korun, o deset víc než loni či předloni, rozdělil letos Plzeňský kraj v dotačním programu na výstavbu cyklostezek, cyklotras a specializované cyklistické infrastruktury. Pro dotační program kraj původně vyčlenil 30 milionů korun, když se ale sešly žádosti obcí za víc než 75 milionů, hejtmanství program o deset milionů navýšilo. I tak to nestačilo na pokrytí požadavků obcí, které byly téměř dvojnásobné.

Zastupitelé schválili dotace pro Stříbro, Dolní Lukavici, Chrást, Holýšov, Předenice, Kout na Šumavě, Přeštice a Město Touškov. Radní už dříve rozhodli o dotacích pro Blovice, Zdemyslice a Břasy.

„Hodnota staveb, které by chtěly obce realizovat, je 93 milionů a dotace, o kterou žádaly kraj, je 75 milionů. My přednostně investujeme do cyklistické infrastruktury, kterou máme v koncepci. Jsou tam prioritní dopravní stezky, které chceme, aby byly páteří celého systému," řekl náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN).

Nejdůležitější páteřní trasou v kraji je cyklotrasa CT3, která vede regionem od Dobříva, na Rokycany, Plzeň, Stod, Staňkov, Horšovský Týn, Domažlice, Babylon a na hranici s Německem. „V této cyklostezce bude letos probíhat stavba Holýšov - Stod. Na této trase už jsou ucelené úseky a je to trasa, kterou jsme v minulosti podpořili nejvíce," řekl Čížek. Holýšov dostal na opravu úseku cyklotrasy 4,4 miliony korun.

Další důležitá linie je v kraji cyklotrasa číslo 37, která vede z Radnic do Chrástu, Plzně, Stříbra a Bělé nad Radbuzou v Českém lese. „V této cyklostezce letos výrazně pokročíme," uvedl Čížek. Na úsek Kladruby - Stříbro kraj přidělil 9,8 milionu korun, Chrást dostal pět milionů, Město Touškov dva miliony. Na cyklostezce 38, která vede z Plzně do Přeštic, Klatov, Janovic a Nýrska, kde se napojuje na mezinárodní cyklostezku do Železné Rudy, se letos bude díky krajské dotaci pracovat kolem Snopoušov, Štěnovic a v Přešticích.

Kromě toho sám kraj investuje kolem 37 milionů korun do téměř šestikilometrové cyklostezky z Plzně - Bukovce do Chrástu, vedoucí na tělese bývalé železniční trati mezi Prahou a Plzní. Z Bukovce do Chrástu povede 3,5 metru široký pás. Stavba by měla být hotová v květnu před začátkem hlavní sezony. Na tuto krajskou stavbu navazuje investice města Plzně, která rovněž plánuje vynaložit kolem 30 milionů korun. Kromě cyklostezky chce město vybudovat dvě nenáročné trasy vhodné pro trénink jízdy v terénu, zázemí s bufetem a takzvanou pumptrackovou trať s boulemi propojenými asfaltovými chodníčky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky cyklostezky, cyklotrasy, cyklistika, sport, volný čas, podpora Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj rozdělil na výstavby cyklostezek 40 milionů korun, víc než loni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.