Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Skleněné peklo a největší ostuda města jde konečně k zemi, největší nepovolená stavba hyzdila okolí 25 let

Po dlouhých letech čekání konečně začala demolice sedmipodlažní budovy bývalého autosalonu Carimex na Rokycanské třídě. Nikdy nedokončený objekt, kterému Plzeňané říkají „Skleněné peklo“ se během let stal útočištěm pro bezdomovce a narkomany. Budova by měla do měsíce zmizet. Poté by tam měly vyrůst byty, kanceláře a obchody.

Torzo bývalého autosalonu Carimex na Rokycanské třídě stojí na hlavním tahu od Prahy už čtvrt století. Přechozí vedení města se předloni dohodlo s developery InterCora a BC Real, že ostuda města zmizí do konce letošního září. Investoři chtějí u řeky vybudovat takzvané Centrum Úslava. V první etapě půjde o obchodní domy a administrativní objekty. Druhá etapa bude zahrnovat stavbu bytových domů. Developeři budou muset odstranit také myčku aut, servis a prodejnu automobilů a další objekty. Obchodní zónu, která už má územní rozhodnutí, postaví příští rok.


Vizualizace: Prověřovací studie Centrum Úslava

K ní potřebují investoři také necelý hektar městských pozemků. Jakmile zboří torzo Carimexu, tak jim je město prodá. Plzeň také mění územní plán, aby tam bylo možné zhruba od roku 2029 stavět byty.

Skleněné peklo bylo rájem bezdomovců a narkomanů

Plzeňský podnikatel začal stavět areál Carimexu už v roce 1997. Bez povolení pak přistavěl tři patra. O dodatečné povolení sice požádal, ale až v roce 2007. Město jeho žádost zamítlo. Nedostavěný objekt dlouhé roky chátral. Žila v něm svého času i velmi početná komunita bezdomovců a narkomanů, která si budovu rozdělila a vládla tam jistá hierarchie. Několikrát ale v budově Skleněného pekla hořelo. Až po posledním velkém požáru se podařilo jeho obyvatele vystěhovat.

Mezitím proběhlo také několik soudních sporů na určení vlastnictví pozemků. Žádný stavební úřad a žádný soud to nedokázal vyřešit. Pozemky pak vykoupila skupina investorů. Developerské firmy se také podle dohody zavázaly, že zajistí stažení žaloby proti městu, kterou už před lety podal předchozí vlastník areálu. 

Vleklé spory trvaly až do roku 2019. O rok později se změnil vlastník objektu i pozemků. Noví majitelé, společnosti RP Letná a MS Letná, podepsali s městem a developery dohodu o spolupráci.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Skleněné peklo, ostuda města, Carimex, černá stavba, nepovolená stavba, developer, Centrum Úslava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněné peklo a největší ostuda města jde konečně k zemi, největší nepovolená stavba hyzdila okolí 25 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.