Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Tisíce srnčat každoročně zahynou při sečích, spolky hledají dobrovolníky, kteří by je pomohli zachránit

Až 60 tisíc čerstvě narozených srnčat každoročně zahyne při senosečích. Když slyší hluk, tak neutíkají a instinktivně se přikrčí k zemi. Před blížící se sekačkou tak nemají šanci uniknout. Zemědělcům i myslivcům ale v posledních letech velmi pomáhají dobrovolníci, a to i v rámci Plzeňského kraje. Obrovsky užitečné jsou především drony s termokamerou, díky kterým se mláďata daří spolehlivě najít. Spolky jich ovšem nemají mnoho, stejně jako lidí.

Období od května do začátku července je čas, kdy srny svá mláďata takzvaně kladou do vysoké trávy na lukách. V tom samém období se plochy zároveň sekají k přípravě senáže. Srnče se instinktivně přikrčí k zemi a neutíká. Sekačky srnčata usmrtí nebo v horším případě smrtelně poraní či zmrzačí. Podle hrubého odhadu iniciativy Stop sečení srnčat jen v ČR zemře ročně následkem sečení na 60 000 mláďat.

Už třetí sezónu pomáhají dobrovolníci hledat a zachraňovat mladé srnky také na Plzeňsku. „Práce je spousta, ale bohužel lidí je málo. Je nás v základu zhruba patnáct, kteří to děláme pravidelně. Potřebovali bychom rozšířit základnu dobrovolníků, kteří by se sešli na poli a pomohli s vynášením mláďat, hodil by se nám i pilot dronu,“ říká úvodem Roman Legát ze spolku Stop sečení srnčat – Plzeňsko.

„Celé to spočívá to v tom, že se ráno sejdeme na poli, vzlétneme s dronem a pak už jen vynášíme a vynášíme. Používáme drony s termovizí a na poli musíme být před rozedněním. Kolem čtvrté až páté ráno už jsme na místě. Létáme zhruba do osmi hodin, než se povrch oteplí a drony ztrácí viditelnost. Je to brzká ranní činnost, vstávání ve tři ráno jsou standardem,“ popisuje Legát.

Vše dělají ve spolupráci s myslivci a zemědělci, kteří je oslovují s termíny sečí. Ideální je, aby nad jedním polem létaly dva drony a dole na zemi bylo aspoň sedm lidí, kteří prochází porost a vynáší mláďata. Zásadní věcí je, aby měl dobrovolník na sobě rukavice a nezanechal po sobě žádnou pachovou stopu. Když je srnče ještě velmi malé, tak se vezme do trávy a umístí se na nejbližší nesečené místo nebo do boxu.

„V momentě, kdy dron uvidí mládě jako tepelnou tečku na displeji, tak k mláděti přijde dobrovolník, uloží ho do přepravního boxu a v tom boxu se odnese na okraj pole. Po seči je vracíme do přibližné lokality, kde jsme je našli. Na posekané pole ne, protože tam by byla snadným terčem predátorů. Nosit mláďata do záchranných stanic není žádoucí. Cílem je, aby se zvěři co nejmíň ublížilo a nezpůsobilo trauma,“ zdůrazňuje Legát.

Spolek aktuálně hledá dobrovolníky, a to jak ty, kteří by pomáhali s vynášením mláďat, tak i piloty dronů. Nejlepší samozřejmě je, pokud někdo má vlastní bezpilotní letoun s termokamerou. K dispozici ale mají i spolkový dron, který jsou schopni zapůjčit.

„Do loňského roku jsme to dělali jako parta dobrovolníků. Práce se ale nabalovala, byla náročnější na čas i finance. Proto jsme před nedávnem založili spolek, abychom mohli žádat obce nebo soukromé dárce o podporu. Budeme se snažit zkontaktovat i další organizace, které pracují s drony a mají profi techniku a větší možnosti,“ dodává Roman Legát.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stop sečení srnčat

Štítky stop sečení srnčat, senoseče, mláďata, dobrovolníci, drony, dron s termokamerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce srnčat každoročně zahynou při sečích, spolky hledají dobrovolníky, kteří by je pomohli zachránit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.