Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Studentky mají k dispozici zdarma vložky a tampony, novinku zavedly první dvě fakulty v Plzni

Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) zavedla takzvanou menstruační pohotovost. Studující mají zdarma k dispozici vložky a tampony na toaletách označených červenou samolepkou s bílou kapkou. Jde o výsledek práce Feministického univerzitního kroužku (FUK), který se takto rozhodl bojovat proti menstruační chudobě. Brzy se hygienické potřeby objeví i na Fakultě filozofické.

„Popsat moji radost snad ani nejde. Po roce schůzek, vytváření podkladů, psaní dopisů a mailů, vytváření informační kampaně a spoustě dalších drobných kroků nemůžu uvěřit, že jsem minulý týden konečně na vlastní oči na toaletách Fakulty aplikovaných věd viděla menstruační pomůcky,“ uvedla za FUK jedna z iniciátorek novinky Lenka Lejčková, studentka Fakulty právnické.

Až 20 procent studentek trápí menstruační chudoba

Téma menstruační chudoby se poprvé řešilo vloni na panelové diskuzi, kterou feministický kroužek uspořádal. „I když to téma může působit pateticky, studie říkají, že 16 až 20 procent studentek menstruační chudobou trpí, pomůcky mají hůře dostupné, což je může limitovat ve studiu. Vloni v březnu jsme začali jednat s novým vedením ZČU, nakonec se nám podařilo dohodnout, že se menstruační pohotovost zavede nejprve na jedné technické a jedné humanitní fakultě,“ popisuje Jitka Paitlová z katedry filozofie a spoluzakladatelka FUKu.

Ombudsman ZČU by chtěl otevřít i téma menstruačního volna, které v září zavede například univerzita ve francouzském Montpellieru. Desetidenním volnem vyjde vstříc studujícím s bolestivou menstruací.

Fakulta filozofická by měla Fakultu aplikovaných věd brzy následovat, i tam se na nejexponovanějších toaletách objeví košíčky s hygienickými potřebami. Na zmíněných fakultách teď budou pozorovat, jaký je o novinku zájem.

„Během tohoto semestru bude fungovat pilotně a v obou případech zajistí její financování a realizaci fakulty. Poté se její průběh vyhodnotí, a pokud tomu výsledky nebudou bránit, chtěli bychom její fungování nastavit na celouniverzitní úrovni. Bylo by přirozené postupovat stejně jako při pořizování dalších hygienických pomůcek, doplňování by probíhalo společně v rámci běžného úklidu. Až skončí pilotní provoz, budeme také moci lépe odhadnout potřebné náklady,“ myslí si prorektor pro koncepci vzdělávání a záležitosti studujících Jiří Kohout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Korelus

Štítky menstruační chudoba, menstruace, menstruační pomůcky, vložky, tampony, hygienické potřeby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

Neměli by pánům poskytovat ochranu? Aby to bylo vyvážené.

Pondělí, 25. března 2024, 12:05Odpovědět

Studentky mají k dispozici zdarma vložky a tampony, novinku zavedly první dvě fakulty v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.