Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Při přípravě jídla pro dceru s celiakií strávila v kuchyni i tři hodiny, teď našla vhodnou školku, kde vaří bez lepku

Školka v Manětínské ulici v Plzni vychází vstříc rodičům dětí s celiakií a připravila pro ně speciální dietní stravování. To ocenila například Lada Ambrožová, která s přípravou jídla pro dceru strávila i tři hodiny denně. 60. MŠ aktuálně připravuje bezlepkové pokrmy pro dvě děti a je schopna tento počet navýšit. Rodiče jen musí dodat lékařské potvrzení o diagnostikované dietě.

„Už před časem se na mě obrátila maminka čtyřleté dívenky s tím, že dcerka má bezlepkovou dietu, kterou však ve školce, kam chodí, nejsou schopni z provozních důvodů zajistit. Začala jsem tedy zjišťovat, zdali je to v některé jiné naší školce vůbec možné. Vstříc mi vyšli v 60. MŠ, kde s dietním režimem mají už své zkušenosti. Ve školce bylo místo, a tak se nám dívenku podařilo umístit právě tam, a její mamince tak odpadla složitá příprava jídla do krabiček,“ vysvětlila starostka prvního obvodu Ivana Bubeníčková (ANO).

Zmíněnou maminkou byla Lada Ambrožová, pro kterou byla příprava plnohodnotné stravy do školky velmi náročná. „Strávila jsem i tři hodiny denně v kuchyni, bylo to hodně vyčerpávající,“ podotkla. To, že je dítě celiak, se dozvěděli, když byly dcerce tři roky. „Bylo to velké překvapení, protože v rodině toto omezení nikdo nemá. Museli jsme si k tomu hodně nastudovat a náš režim vlastně úplně celý překopat. A pak jsme narazili ve školce. I proto jsem moc ráda, že se loni v říjnu podařilo dcerku umístit do zařízení, kde jsou schopni připravit dietní stravu. Sice to máme o něco dál, ale i tak spoustu času ušetřím,“ svěřila se mladá maminka z Lochotína.

Školská zařízení nejsou povinná zajistit dietní stravu

Podle zákona nejsou dnes školská zařízení povinná zajistit dietní stravu. Je to na rozhodnutí jednotlivých školek. 60. MŠ vaří dnes dietně pro dvě děti. „V budoucnu je tento počet možné navýšit i pro další zájemce o dietní stravování,“ ubezpečila ředitelka 60. MŠ Natália Hvozdovská. Školce rodiče musí dodat lékařské potvrzení, a to nejlépe již během zápisu. „Ve zprávě pro školní jídelnu musí být diagnostikovaná dieta. O dietním stravování je proškolena vedoucí školní jídelny i kuchařky, což můžeme doložit certifikátem. Vše zajišťujeme pod garancí registrovaného nutričního terapeuta,“ doplnila Hvozdovská.

První plzeňský obvod spravuje dohromady osm mateřských škol, další dvě pak spadají pod základní školy. Všechna tato zařízení navštěvuje dohromady téměř 1400 dětí.

Ohodnoť článek

Foto Miroslava Vejvodová

Štítky dietní stravování, celiakie, bezlepková dieta, 60.MŠ, MO Plzeň 1, školka, školní jídelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při přípravě jídla pro dceru s celiakií strávila v kuchyni i tři hodiny, teď našla vhodnou školku, kde vaří bez lepku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.