Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Trojice medvědů už se úplně probrala ze zimního spánku a vesele dovádí ve výběhu

O padesát kilo lehčí se ze zimního spánku probudila trojice plzeňských medvědů hnědých. Chlupáči prospali bezmála čtyři měsíce. Na celodenní pobyt ve výběhu si jednadvacetiletý Honzík s Eliškou ještě zvykají, stejně jako o deset let starší Miki.

„Medvědi se v Zoo Plzeň začali letos probouzet již koncem února, protože i v zimě usnuli asi o 14 dní dříve. Postupně se prodlužuje délka jejich pobytu ve venkovním výběhu, ale ještě asi dva týdny potrvá, než budou venku po celý den,“ odhaduje mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Medvědi hnědí – brtníci patří u návštěvníků mezi nejoblíbenější obyvatele zahrady. Na podzim se svědomitě připravili na zimní spánek a nabrali až polovinu své hmotnosti. „Po necelých čtyřech měsících spánku absolvovali vážení. Všichni vstali o 50 kilogramů lehčí, což je naprosto přirozené,“ informovala již začátkem března Kateřina Misíková ze Zoo Plzeň. S krmením museli ošetřovatelé začít pomalu. Nejprve rozkrmovali medvědy trávou, pak postupně přidávali ovoce a maso.  

Ve starých klecích měla Zoo dříve třeba medvědy ušaté, pobýval tam svého času i lední medvěd Herkules, zdroj: archiv Zoo Plzeň

Plzeňská zoo chová medvědy už od 40. let, postupně měla i medvěda malajského, baribala, ledního medvěda i medvěda ušatého. Největší změny v chovu těchto šelem přišly v roce 1998, kdy dostali medvědi místo dvou klecí celý hektar lesa s doupaty zahloubenými do země. Podle ošetřovatelů se jedná o jeden z nejlepších výběhů v republice, protože představuje přirozený biotop, v němž medvědi žijí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky medvěd hnědý, zimní spánek, probuzení medvědů, Zoo Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trojice medvědů už se úplně probrala ze zimního spánku a vesele dovádí ve výběhu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.