Plzeň letos potřetí otevře městské sádky pro velikonoční prodej ryb. Lidé budou moci vyrazit na Škaredou středu (27. března) a Zelený čtvrtek (28. března) od 10 do 17 hodin k sádkám u rybníka Košinář. K zakoupení tam budou třeba kapři a amuři za 120 korun za kilo. K dostání ale budou i sumci, štiky nebo líni. V minulosti si naši předci dopřávali na Velikonoce rybu jako postní jídlo.
„Kádě s rybami na prodej vídáme v ulicích obvykle jen před Vánoci. Ale stejně jako na vánoční, tak i na velikonoční stůl patří čerstvá ryba. Je totiž spjata s předvelikonočním půstem. Tuto tradici, která vymizela, v Plzni obnovujeme třetím rokem,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).
Na tuto dvoudenní akci naváže od 4. dubna pravidelný prodej ryb každý čtvrtek od 14 do 16 hodin. Za kilogram kapra a amura zaplatí lidé 120 korun, za lína 150 korun, kilogram sumce a štiky stojí 280 korun. Kuchání s odstraněním ploutví, šupin, případně stahování vyjde na 80 korun. „Letos poprvé mohou zákazníci zaplatit také kartou,“ dodal Tolar.
V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.