Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zámek Kozel nebo dílo Ladislava Sutnara, Česká pošta hledá nejkrásnější známku roku 2023

Česká pošta vyhlásila anketu o nejkrásnější poštovní známku roku 2023. Hlasující mohou vybírat z 52 poštovních známek. Mezi nimi jsou i dvě, které se přímo týkají Plzeňského kraje. Konkrétně jde o známku s vyobrazením oblíbeného loveckého známku Kozel a známku věnovanou plzeňskému rodákovi Ladislavu Sutnarovi.

„Jistě největší filatelistickou událostí loňska bylo vydání aršíku známek s prezidentem republiky. Tyto známky se v mnoha směrech odlišovaly od předchozích emisí s představiteli našeho státu, mezi lidmi vzbudily velký zájem a byly vyprodány během několika týdnů,“ říká úvodem mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Mezi známkami se ale představila řada zajímavých osobností nebo významných památek. Celkem se do prodeje dostalo 52 poštovních známek. Například součástí edice Krásy naší vlasti se stal oblíbená zámek Kozel na Plzeňsku. Hojně navštěvovanou památku zachytila autorka Ivana Lomová z nedalekého kopečku.

„Pro inspiraci se autorka vypravila přímo na místo, kde hledala nejvhodnější pohled na zámek a též zajímavé detaily zámku. Shledala, že propojení objektu s krajinou, rozložení budov a nádherný park kolem, je velmi půvabné a příjemné místo. Při své tvorbě původního návrhu autorka použila fixy, akvarel i pastelky,“ Vitík.

Druhá známka spjatá s Plzeňským krajem vyšla v edici Umělecká díla na známkách. Pošta tento kus věnovala uznávanému výtvarníkovi Ladislavu Sutnarovi. Předlohou pro známku byl jeho obraz Venuše s kloboukem. Sutnar je bezesporu jedna z největších postav české meziválečné moderny. Uznávaný je v Česku i v Americe, kde v roce 1976 zemřel. V Plzni nese jeho jméno fakulta Západočeské univerzity a galerie. Pohřben na Ústředním hřbitově, kam byly jeho ostatky dopraveny z New Yorku v roce 2014.

Hlasovat v anketě je možné elektronicky přes webové stránky znamkaroku.cz. „Účastníkem ankety se také může stát každý, kdo do 30. 4. doručí v ofrankované obálce správně vyplněný originální hlasovací kupon vystřižený z měsíčníku Filatelie na adresu Česká pošta, s. p., Známka roku P. O. BOX 805, 111 21 PRAHA 1 spolu s neofrankovanou obálku se zpáteční adresou získá zdarma sběratelský filatelistický suvenýr,“ dodal Matyáš Vitík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, poštovní známka, anketa, soutěž, zámek kozel, Ladislav Sutnar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Kozel nebo dílo Ladislava Sutnara, Česká pošta hledá nejkrásnější známku roku 2023  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.