Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj vypsal soutěž na zpracovatele územního plánu, týkat se bude i záložního vojenského letiště Líně

Plzeňský kraj vyhlásil veřejnou zakázku na zpracovatele aktualizace zásad územního rozvoje (ZUR), tedy krajského územního plánu. Bude se týkat také záložního vojenského letiště Líně u Plzně, kde chce armáda postavit logistické centrum a základnu aktivních záloh. Projednání zásad by mohlo trvat až dva půl roku.

„Počítáme s tím, že změnu územního plánu číslo 5 na příštím zastupitelstvu (8. dubna) ukončíme. Ministerstvo obrany bude své požadavky na sítě, dopravní napojení a na objekty, které ještě nemá technicky specifikované, vkládat do změny územního plánu číslo 6, která je celokrajská a kde očekáváme vyšší desítky požadavků od měst a obcí," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Kraj zadal už loni aktualizaci ZUR číslo 5, kterou požadoval stát, aby mohl v Líních vzniknout podnikatelský park pro záměr koncernu Volkswagen, který tam chtěl postavit továrnu na baterie do elektroaut. Automobilka ale loni v listopadu Líně odmítla a vojáci se rozhodli letiště modernizovat a dál rozvíjet.

Podle něj budou změny pod označením číslo 6 hotové optimisticky do 1,5 roku, pesimisticky za 2,5 roku. I nejzazší termín dokončení ZUR 6 podle hejtmana armádě vyhovuje. „Na první projekty věcí, které by tam chtěla mít, by měla mít peníze v rozpočtu na rok 2028, realizace by byla do roku 2030," uvedl.

Špoták dnes nedokázal říct, zda bude právě využití a rozvoj Líní hlavní částí dokumentu. „Nevím, s čím přijdou obce. ZUR se bude věnovat více oblastem," dodal. Podle něj určitě omezí budování velkých průmyslových zón, jichž už je v regionu hodně a kvůli dlouhodobě nízké nezaměstnanosti v regionu lákají stále více zaměstnanců z ciziny.

Armáda má ohledně letiště Líně jasno, chce tam logistické centrum a základnu aktivních záloh

Armáda ČR chce na svém záložním letišti Líně u Plzně postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství ve velikosti jednoho praporu kolem 600 lidí. Do roku 2028 tam budou vojáci...

 

V ZUR číslo 6 už nebude podle vedení kraje na letišti v Líních vyčleněných 700 hektarů pro průmysl, které jsou tam dosud jsou. Zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč v pátek starostům řekl, že armáda chce využívat původní areál o ploše 390 hektarů.

To, že se armáda vejde do historicky daného areálu letiště a nerozšíří se do okolí, je pro nás dobrou zprávou. Armáda také potvrdila, že v žádném případě nechce průmysl v sousedství, což je pro zázemí našich obcí velké uklidnění," sdělil novinářům starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). Obce by chtěly, aby armáda vybudovala okolo letiště zelené pásy, a doufají v rychlé projednání změn krajského územního plánu. Série individuálních schůzek s obcemi a jednání o infrastruktuře budou po Velikonocích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Taussik

Štítky Letiště Líně, armáda, aktivní zálohy, základna, Volkswagen, letecká záchranná služba, ZUR, zásady územního rozvoje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vypsal soutěž na zpracovatele územního plánu, týkat se bude i záložního vojenského letiště Líně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.