Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňáci už mohou používat občanku v mobilu, město zařídilo její uznání dříve, než to ukládá zákon

Klasický plastový občanský průkaz už na úřadech Magistrátu města Plzně není potřeba. Od pondělí se mohou lidé prokázat elektronickou občankou ve svém mobilním telefonu. Město zajistilo uznání e-dokladů o několik měsíců dříve, než to ukládá zákon. Pomocí telefonu se lze prokázat na úřadech všech deseti městských obvodů.

Stát letos v lednu spustil mobilní aplikaci eDoklady, jejímž prostřednictvím si lidé mohou údaje z občanského průkazu stáhnout do svého mobilu. Za první měsíc si aplikaci pořídilo 292 tisíc lidí. Dle zákona by měly úřady akceptovat elektronický doklad od 1. července. Někde jsou ale napřed, třeba v Plzni.

Občankou v mobilu se mohou prokazovat od února obyvatelé městské části Brno-střed nebo ve Veselí nad Moravou. V polovině února začali akceptovat e-občanky také ostravský magistrát.

„Podařilo se nám zajistit nasazení aplikace eDoklady před termínem, který nám ukládá zákon. Zkušební provoz jsme spustili už letos v únoru a nyní se lidé mohou občankou v mobilu prokazovat při vyřizování svých záležitostí například na magistrátním Odboru registru vozidel a řidičů či při vyřizování cestovních dokladů, na Czech pointu, na Živnostenském úřadu a dalších,“ vyjmenovává radní pro Smart City a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).

Všechna pracoviště, kde se lze takto prokázat, jsou označena logem eDoklady. Data v elektronické občance jsou zašifrovaná a měla by být v bezpečí. „Daleko větší nebezpečí krádeže identity hrozí při ztrátě nebo odcizení plastové kartičky,“ připomněl Kůs a dodal, že mít e-občanku není povinností a lze se samozřejmě stále prokazovat klasickým občanským průkazem. Podrobnější informace najdete na webové stránce edoklady.gov.cz.

Elektronickou občanku by měly akceptovat ústřední orgány státní správy, tedy například ministerstva, Český telekomunikační úřad, Český statistický úřad nebo úřad pro kybernetickou bezpečnost. Dobrovolně ji přijímají i některé obce či kraje. Od dubna bude aplikaci přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak všechny samosprávy nebo Česká pošta. Postupně by mělo být možné do eDokladů přidávat i další doklady. Aplikaci bude možné příští rok použít u voleb.

Ohodnoť článek

Foto Hana Josefová

Štítky eDoklady, elektronická občanky, občanka v mobilu, občanský průkaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňáci už mohou používat občanku v mobilu, město zařídilo její uznání dříve, než to ukládá zákon  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.