Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Armáda má ohledně letiště Líně jasno, chce tam logistické centrum a základnu aktivních záloh

Armáda ČR chce na svém záložním letišti Líně u Plzně postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství ve velikosti jednoho praporu kolem 600 lidí. Do roku 2028 tam budou vojáci provozovat leteckou záchrannou službu pro Plzeňský a částečně Karlovarský kraj a poté se chtějí na jejím fungování dále spolupodílet.

„Chceme využívat původní areál tak, jak ho armáda historicky využívala, tedy něco kolem 390 hektarů," řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč. Logistická základna bude podle něj primárně pro armádu. „V případě vojenských krizí, které se budou dotýkat bezpečnosti České republiky, bude využívána i jednotkami aliančních zemí (NATO)," upřesnil. Šlo by o sklady, administrativní budovy a případně objekty pro dočasné několikadenní ubytování. Podle Hlaváče by v Líních trvale působilo 100 až 200 vojáků, kteří by zabezpečovali fungování letecké záchranné služby a praporu aktivních záloh.

Z 390 hektarů, které chce armáda využívat, patří zhruba desetina okolním obcím. Jednání budou pokračovat. „Zásadní je pro nás rozhodnutí soudu, které se předpokládá na konci března, a jakmile ho budeme mít, tak budeme dál jednat a připravovat využití letiště a naší spolupráci," uvedl Hlaváč. Poslední stání sporu mezi ministerstvem obrany a současným nájemcem, firmou PlaneStation, u Krajského soudu v Plzni bude 27. března. Soud by měl rozhodnout o vypovězení nájemní smlouvy a firma by měla přestat areál využívat.

„Chceme se chovat jako dobří sousedé.“

„Až bude rozhodnutí soudu a majetek opět převezmeme do vlastního užívání, tak musíme zjistit jeho stav. Určitě tam budou nutné sanace, máme informace, že tam nějaké (ekologické) zátěže jsou," prozradil Hlaváč. Armáda bude podle něj jednat se zástupci leteckých škol a se soukromými piloty, které jsou ve smluvním vztahu s firmou PlaneStation. „Určitě jim navrhneme nějakou spolupráci dál. Nikoho vyhánět nebudeme, jako armáda se chceme chovat jako dobří sousedé a takto chceme přistupovat ke všem jednáním," uvedl.

Na letišti v Líních u Plzně měla vzniknout továrna na baterie do elektroaut za 120 miliard korun. Koncern Volkswagen ale loni v listopadu Líně odmítl a vojáci se rozhodli je dále rozvíjet. Vláda ale musí ještě zrušit usnesení z července 2022 o stavbě strategické zóny pro takzvanou gigafactory, která počítala s rušením letiště. Měla by o tom jednat v brzké době.

Téměř 2,5kilometrová přistávací dráha v Líních zůstane, podle Hlaváče je základním předpokladem, proč armáda chce areál využívat. „V logistickém centru ale nebudou přistávat jenom letadla. Máme tam i pozemní infrastrukturu a železniční trať," uvedl Hlaváč. Obce se podle jeho slov nemusí obávat výrazného zvýšení pozemního nebo leteckého provozu. Logistické centrum, o jehož podobě armáda jedná s aliančními partnery, by zaujímalo největší část plochy. Ta zůstane prázdná a budou se tam případně navážet kontejnery, stany a další, upřesnil.

Podle Hlaváče obce přivítaly, že armáda chce využít jen prostor původního letiště, tedy 390 hektarů. Podle stále platného krajského územního plánu, tedy zásad územního rozvoje, je tam stále vyčleněno 700 hektarů pro průmysl. Kraj teď začal pracovat na změně územního plánu číslo 6 a vybírá jejího zhotovitele. Do změny bude vkládat požadavky také armáda.

„Chtěli jsme vědět, co tam stát zamýšlí a zajistit si, že ať tam bude cokoliv, tak to nebude rušit lidi a odříznou se průmyslové zóny pod a nad letištěm," sdělil po jednání starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). Dobrou zprávou podle něj je, že se armáda vejde do historicky daného areálu letiště a nerozšíří se do okolí. „Dále potvrdila, že v žádném případě nechce průmysl v sousedství, což je pro zázemí našich obcí velké uklidnění," řekl. Sobotka doufá v rychlé projednání změn krajského územního plánu.

Legendární americký vrtulník Apache musel nouzově přistát v Líních, dříve tam našly zázemí i dopravní Chinooky

Americká armáda musela v těchto dnech využít záložní armádní letiště v Líních u Plzně. Kvůli špatnému počasí a dotankování paliva tam přistál vrtulník AH-64 Apache. Posléze se u stroje objevila technická závada v podobě úniku oleje, kvůli které...

 

Obce by chtěly, aby armáda vybudovala okolo letiště zelené pásy. Z 390 hektarů, které chce rozvíjet, mají obce asi deset procent pozemků různě rozmístěných, které podle Sobotky brání tomu, aby tam vznikl souvislý areál větší než 30 hektarů. „A bez našeho souhlasu tam za těchto okolností nemůže být provozováno letiště," konstatoval. Některé obce budou jednat o směnách o prodejích, ale Dobřany preferují dlouhodobý pronájem.

Podle Sobotky zatím nikdo přesně neví, co v areálu vznikne. „Do konce roku mají skončit konzultace s vedením NATO, která by měla říct, co přesně po nás spojenci požadují. Nepočítá se tam ale s kasárnami pro tisíce lidí," informoval.

Série individuálních schůzek s obcemi a jednání o dopravní infrastruktuře budou po Velikonocích. Obce preferují stavbu jižního sjezdu z dálnice, který je klíčový pro Novou Ves a Líně. A ve hře stále zůstává obchvat Dobřan, dodal Sobotka.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Letiště Líně, záložní armádní letiště, Armáda ČR, AČR, letecká záchranná služba, Planestation, letiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda má ohledně letiště Líně jasno, chce tam logistické centrum a základnu aktivních záloh  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.