Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bývalou trafiku proměnil v atrakci pro milovníky vláčků, rodina zesnulého modeláře se chce o stánek dál starat

Všechny příznivce modelové železnice zaskočila zpráva o náhlém úmrtí Jaroslava Šimáčka. Tento nadšenec propadl mašinkám už jako malý kluk a věnoval se jim i v dospělosti. Svůj dům v Domažlicích proměnil v unikátní svět železnice a zpřístupnil ho i veřejnosti. Dokonce přesunul část své sbírky přímo do centra města, konkrétně do bývalého novinového stánku. Právě s jeho provozem chce rodina nadále pokračovat a uchovat tak jeho památku.

Čmoudící parní lokomotivy i pohyblivé výjevy z velké vlakové loupeže a Divokého západu. Modelová železnice Jaroslava Šimáčka brala dech a jezdili se na ni dívat lidé ze všech koutů republiky. Show pořádal u sebe doma. Na zahradě pak vozil ve vláčku děti. Modely a panorama Chodska mohou lidé obdivovat i v samotném centru Domažlic. V bývalém novinovém stánku v Alejích totiž mohou nonstop každý den jezdit s vláčky. Rodina chce s touto tradicí pokračovat i po smrti oblíbeného sběratele.

,,Rada města schválila záměr pronajmout pozemek pod stánkem. Zájemkyně by ráda pokračovala v provozování modelové železnice. Radní tento zájem velmi uvítali. Je to atrakce, která má v našem městě své příznivce, zároveň to bude hezká vzpomínka na zakladatele. Mají ji rády děti, všímají si třeba i turisté, kteří procházejí centrem města," uvedl starosta Stanislav Antoš.

„Kdyby jen děti. Pokaždé, když jsem v Domažlicích, tak jdu k vláčkům a čumíme na to celá rodina. Je to tak kouzelné,“ napsala Renata M. „Jsem rád. Se synem tam chodíme koukat na mašinky poměrně často,“ dodal Lukáš D.

A jaký bude další osud království vláčků v rodinném domě, který jen tak někdo nepřehlédne? Momentálně je veškerý program zrušený. Příznivci nejlépe učiní, pokud budou sledovat webové stránky, které rodina spravuje. Najdete je na adrese simitrain.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Babor

Štítky modelová železnice, v Alejích, novinový stánek, Jaroslav Šimánek, smuteční oznámení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalou trafiku proměnil v atrakci pro milovníky vláčků, rodina zesnulého modeláře se chce o stánek dál starat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.