Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ze zimního spánku vstali plzeňští medvědi o 50 kilo lehčí, hvězdy večerníčků se zatím rozkoukávají

Ze zimního spánku se po téměř čtyřech měsících probudila trojice plzeňských medvědů. Dvacetiletého Honzíka s Eliškou mohou znát lidé z večerníčků. Společnost jim ve výběhu dělá ještě o deset let starší Miki. Zatím je ošetřovatelé rozkrmují. Chlupáči se venku ukazují jen krátce v ranních hodinách. Na oficiální akci „probouzení medvědů“ si musí milovníci zoologické zahrady ještě chvilku počkat.

Medvědi hnědí – brtníci patří u návštěvníků mezi nejoblíbenější obyvatele zahrady. Na podzim se svědomitě připravili na zimní spánek a nabrali až polovinu své hmotnosti. Nyní se po bezmála čtyřech měsících probudili.

„Eliška, Honzík i Miki se jsou jíž pár dnů vzhůru a na konci minulého týdne proběhlo jejich vážení po necelých čtyřech měsících spánku. Všichni vstali o 50 kilogramů lehčí, což je naprosto přirozené,“ informovala ve středu Kateřina Misíková ze Zoo Plzeň.

Momentálně se rozkrmují trávou. Postupně jim budou ošetřovatelé přidávat ovoce a maso. „Ve výběhu je pravděpodobně ještě neuvidíte, objevují se tam zrána na necelou hodinu. O jejich "oficiálním probuzení" a delším pobytu ve venkovním výběhu budeme informovat,“ doplnila Misíková s prosbou, aby návštěvníci ještě pár dní vydrželi a medvědy nerušili.

Ve starých klecích měla Zoo dříve třeba medvědy ušaté, pobýval tam svého času i lední medvěd Herkules, zdroj: archiv Zoo Plzeň

V roce 1998 dostali medvědi místo dvou klecí celý hektar lesa s doupaty zahloubenými do země. Podle ošetřovatelů se jedná o jeden z nejlepších výběhů v republice, protože představuje přirozený biotop, v němž medvědí žijí. Plzeňská zoo chová tyto šelmy už od 40. let, postupně zde byl i medvěd malajský, baribal, lední medvěd i medvěd ušatý.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky medvěd hnědý, zimní spánek, probuzení medvědů, Zoo Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze zimního spánku vstali plzeňští medvědi o 50 kilo lehčí, hvězdy večerníčků se zatím rozkoukávají  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.