Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Djimon, Dumay nebo Dakarai, jméno pro šimpanzí mládě vybírají lidé v anketě

Jméno pro dvouměsíčního samečka šimpanze čego mohou vybrat fanoušci plzeňské zoologické zahrady prostřednictvím ankety na sociální síti. Na výběr mají tři možnosti. Podle ošetřovatelů se matce s mládětem daří dobře a návštěvníci je mohou společně se zbytkem šimpanzí tlupy pozorovat ve venkovním výběhu. Křtiny malé celebrity se uskuteční 28. března.

„Ve dnech od 4.3 do  24.3. je možno vybírat jméno pro mladého samce šimpanze čego. Křtiny proběhnou o Velikonocích 28.3. Navržená jména pocházejí z afrických jazyků a navazují v abecedě na dosud odchované šimpanze v Plzni - Alana, Bamii a Cailu,“ informoval mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Djimon znamená silný chlapec, Dumay značí samce a Dakarai lze přeložit jako radost. Hlasovat mohou lidé na Facebooku Zoo Plzeň.

Samec přišel na svět těsně před koncem loňského roku. „Jde o mládě čistokrevné poddruhu šimpanz čego. Dosud poslední odchov v naší plzeňské zoo měla samice Caila v lednu roku 2020 a předtím Bamia v roce 2003,“ přiblížil mluvčí.

Samec vzácného podruhu šimpanze čego se v Plzni narodil 28. prosince. Pro šestatřicetiletou Máriu je mládě prvním potomkem. Otcem je stejně starý Siri. V plzeňské tlupě nyní žije dospělý samec, čtyři samice, malá Caila a nejnovější mládě, které je Cailiným bratrancem.

Nekrmte naše zvířata, prosí zoologické zahrady. V Plzni lidé utrápili klokana a dokonce cpali lemurům sladkosti

Radost z nakrmení zvířete v zoologické zahradě a pořízení originálního selfie může zvířatům způsobit obrovské bolesti a dokonce i smrt. Zahrady napříč republikou se potýkají s nevychovanými návštěvníky, kteří zvířatům dopřávají třeba rýžové...

 

Samec Siri a samice Maria a starší Brigitte patří mezi vzácný a extrémně ohrožený poddruh šimpanze čego, kterých je ve 12 evropských zoo jen 26 jedinců. Na celém světě žije v chovech pouze na čtyři desítky čegů. Na nové mládě tohoto poddruhu proto chovatelé netrpělivě čekali. Dosud se v zoo podařilo odchovat jen dnes dvacetiletou samici Bamiu a malou Cailu, ty ale k vzácnému poddruhu nepatří.

Zoo loni v září modernizovala za 6,7 milionu korun venkovní výběh šimpanzů. Má širší a hlubší vodní příkop, elektrický ohradník v podobě pralesní liány i záchytnou síť do vody, zabraňující utonutí. Jsou v něm také nové kmeny, prolézačky a lana nebo velká nástěnná malba znázorňující africký prales. Zoo v roce 2000 zcela opustila klecový chov šimpanzů a otevřela pro ně venkovní přírodní výběh. „Šimpanzi žijí v zoo v Plzni s přestávkami od konce roku 1964. V roce 2000 se poprvé místo páru šimpanzů začala sestavovat jejich větší skupina," dodal Vobruba. 

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, mládě šimpanze, šimpanz čego, jméno, anketa, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Djimon, Dumay nebo Dakarai, jméno pro šimpanzí mládě vybírají lidé v anketě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.