Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chovatelům z plzeňské zoo se podařilo rozmnožit dva druhy jedovatých ještěrů

Zoologická zahrada v Plzni si připsala další chovatelský úspěch. Vylíhla se tam vejce dvou druhů jedovatých ještěrů, konkrétně korovce jedovatého a korovce mexického. Mláďata jsou zatím v zázemí. Návštěvníci nicméně mohou pozorovat jejich rodiče v expozici Sonora a Svět sucha.

Plzeňská zoo chovala oba druhy korovců poprvé na přelomu 60. a 70. let. Pak přišla dlouhá přestávka a chov zahrada znovu obnovila po třech desetiletích. Korovce jedovatého mohou návštěvníci spatřit v expozici Svět sucha. Korovec mexický je k vidění v expozici Sonora. Mláďata se zatím živý křepelčími vajíčky.

„Po prvním odchovu osmi mláďat korovce mexického z roku 2019 přinesl další úspěchy konec roku 2023 a rok 2024. Došlo k premiérovému vylíhnutí korovce jedovaného a dalších pěti korovců mexických. Všechna mláďata jsou nyní v neexpozičním chovatelském zázemí, návštěvníci však mají ve dvou expozicích celoročně možnost pozorovat rodiče,“ upřesnil mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Korovci jsou jedni z mála jedovatých druhů ještěrů na světě. Jed však do těla oběti nevstřikují, ale nechávají ho do hluboké rány volně vtéct. Pro zdravého člověka není kousnutí od korovce smrtelné. Zajímavostí je, že jed korovce se využívá například pro výrobu léků na cukrovku. Korovci mexičtí dorůstají délky až 90 centimetrů a mohou v dospělosti vážit až čtyři kila.

Jde o vejcožravý, na stromy vázaný druh ještěra. Je zvyklý v zimě hibernovat, což je důležité i pro odchov v zoo, pro reprodukční chování samice. Plzeňská zoo získala v rámci Evropského záchranného programu EEP dospělý pár od kolegů ze Zoo Zagreb v roce 2017,“ doplnil Vobruba.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, odchovy, Zoo Plzeň, zoologická zahrada, jedovatý ješter, korovec, úspěšný odchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovatelům z plzeňské zoo se podařilo rozmnožit dva druhy jedovatých ještěrů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.