Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nábytková banka získá na svůj provoz od kraje 600 tisíc korun, pomáhá nízkopříjmovým rodinám

Rada Plzeňského kraje schválila dotaci ve výši 600 tisíc korun pro nábytkovou banku se skladem v Rokycanech. Během tří měsíců se jim tam podařilo získat deset tun nábytku a vybavení do domácností pro nízkopříjmové rodiny. Dalším pozitivem je také to, že funguje jako prevence vzniku odpadu a například ještě použitelný nábytek nekončí ve sběrných dvorech nebo hůř – pohozený u popelnic.

„V loňském roce, kdy Nábytková banka Plzeňského kraje vznikla, jsme vznik a provoz podpořili, protože jde o projekt, který dává smysl z hlediska konceptu cirkulární ekonomiky. To v praxi znamená, že nábytková banka dává druhou šanci nábytku a vybavení domácnosti, které by se jinak hromadily jako odpad. Předchází tedy vzniku většího množství komunálního odpadu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Bernard (STAN).

Sklad Nábytkové banky Plzeňského kraje je v Rokycanech v bývalém IRA bazaru. Působí nejen na Rokycansku, ale také v okresech Plzeň-město, Plzeň-sever a Plzeň-jih.

„Navázali jsme spolupráci s 12 neziskovými organizacemi včetně některých měst. Skrze tyto partnerské organizace se nám podařilo podpořit 87 klientů z nízkopříjmových domácností, dvě pracoviště sociálních služeb a jedno město. Materiální pomoc je zdarma,“ popisuje ředitelka nábytkové banky Marcela Kupková.

A jak to funguje v praxi? Lidé by se měli obrátit na sociální pracovníky. S nimi sepíší žádost a následně je spojí s pracovníkem Nábytkové banky a dohodnou předání vybavení.

Darované věci mohou zájemci vozit v pracovní dny v čase 8 až 16 hodin přímo do skladu v Rokycanech na adrese Jiráskova 214. Obrátit se také mohou na koordinátorku projektu (info@nbpk.cz) a domluvit se na odvozu, přičemž za dopravu nic neplatí. Do budoucna by chtěla banka vytvořit síť partnerských organizací napříč celým Plzeňským krajem.

Darované věci musí samozřejmě splňovat určité parametry. Musí být funkční, čisté, bez parazitů a bezpečné k dalšímu užívání. Poškrábání, povolené šrouby a jiné drobné vady být mohou.

Co lze darovat? 

  • nábytek – jednotlivé kusy i sestavy domácího nábytku, kancelářský i venkovní nábytek
  • vybavení domácnosti – odpadkové koše, koše na prádlo, nádobí, svítidla 
  • bytový textil – záclony, závěsy, povlečení, prostěradla, ručníky, utěrky 
  • dětské potřeby, židličky, postýlky, vaničky, lehátka, přebalovací pulty, hračky (pouze omyvatelné)
  • elektrospotřebiče – pračky, ledničky, mikrovlnky, žehličky a podobně.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nábytková banka Plzeňského kraje

Štítky Nábytková banka, materiální pomoc, nízkopříjmové domácnosti, pomoc lidem v nouzi, cirkulární ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nábytková banka získá na svůj provoz od kraje 600 tisíc korun, pomáhá nízkopříjmovým rodinám  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.