Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vagabundy a tuláky dříve hnali z měst postrkem, zákon u nás platil až do roku 1950

Tuláci bez práce, prostitutky i propuštění vězni. Ti všichni se mohli snadno stát takzvanými hnanci. Za císaře pána totiž začaly proudit davy venkovanů směrem do měst s vidinou, že přijdou k výdělku. Mnozí nešťastníci ale skončili na ulici a v doprovodu postrkové stráže se zase vraceli zpět do svého rodiště. Kroniky se zmiňují například o manželském páru byl takto šupem dopraven z Rakouska až do Staňkova na Domažlicku.

„V soudobé terminologii postrk představoval policejní opatření k snazšímu udržení veřejného pořádku. Hnancem byla osoba hnaná postrkem neboli šupem, výraz pochází z německého „Schub“. Od toho také známe úsloví „Hnát někoho šupem“ nebo šupárnu, což byla stanice pro tyto vyhoštěné osoby. Zákonem z 21. července 1871 č. 88 říšského zákoníku bylo přesně stanoveno, kdo může být poslán postrkem. Byli to lidé štítící se práce, bez osobních dokladů, nevěstky nebo osoby propuštěné z vazby po odpykání trestu,“ vysvětluje v knize Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa vedoucí Státního okresního archivu Domažlice Radka Kinkorová.

List pro hnance, zdroj: nakladatelství Starý most.

Historické prameny uvádí několik případů osob pohnaných postrkem za to, že byli přistiženi při krádeži, potulce nebo žebrotě. „Například staří a nemajetní manželé neschopni těžké práce, byli přivedeni šupem z Rakouska a ve Staňkově jim bylo dopřáno získat alespoň útulek, protože pro žebrotu jim nebylo možné vydat domovský list. Dalšího ze šupáků bez práce a výdělku doporučilo okresní hejtmanství zařadit mezi rekruty,“ popisuje archivářka,

Plzeňská hnanecká stanice vyprovodila už v roce 1870 celkem 268 tuláků. O rok později už jich bylo 368. Jen pro srovnání, posledních roky evidují úřady na území Plzně zhruba 400 lidí bez domova. Roste počet mladých lidí a cizinců, přičemž drtivou většinu z nich tvoří Slováci.

Postrkovaní měli u sebe list pro hnance, se kterým se museli posléze přihlásit u obecního úřadu. V tomto dokumentu byly jejich veškeré osobní údaje i důvod postrku. Při cestě si je doprovod předával na stanicích, kde museli hnanému poskytnou stravu. Zákon se v různých úpravách aplikoval i ke konci 19. století.

Například Okresní soud v Domažlicích vynesl jménem Jeho Veličenstva rozsudek nad vícekrát trestaným osmačtyřicetiletý Jiřím Heidelbergerem. Pro tuláctví a žebrotu dostal čtyři dny tuhého vězení a musel uhradit náklady. Pokud se někdo vzpíral, mohl si odsedět ve vězení až osm dní.

V 1871 přijala Říšská rada zákon, který platil pro celou monarchii, v něm se pravilo: „...jímžto se pořádá policejní vyhošťování a hnaní postrkem.“ Je ale mylné se domnívat, že tuláka tehdy hnali holí. Přeci jen se trochu dbalo na důstojnost. Však se v zákonu také píše: „Odvedení postrkem stane se tím způsobem, a) že se hnanci předepíše nuceným pasem cesta, kterou má v určitých lhůtách a časech vykonati; b) že se nuceně postrkem dopraví, jsa zprovázen orgány strážními.“ Všechny zákonné normy týkající se hnanectví, byly zrušeny až v roce 1950. 

Článek vznikl ve spolupráci s Ladislavem Silovským a nakladatelstvím Starý most

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Encyklopedie pro milovníky Švejka, II. díl, Academia 1999

Štítky historie, Starý most, tuláci, šupáci, postrk, vyhoštění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Kronus


Jak se vše modernizuje tj. stává se Progresivním ???? aneb dnes jsou typologicky shodná individua volena do zastupitelských sborů, obklopí se jimi stejnými a ráj na zemi a světlé zítřky opět nikde !!

Pondělí, 26. února 2024, 19:35Odpovědět

Vagabundy a tuláky dříve hnali z měst postrkem, zákon u nás platil až do roku 1950  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.