Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Město podpoří majitele kulturních památek, dříve přispělo třeba obnovu fasády nejstaršího měšťanského domu

Bezmála pět milionů korun rozdělí Plzeň mezi majitele kulturních památek. Použít je mohou například na restaurátorské práce. Žádosti bude úřad přijímat do 18. března. Loni město poskytlo například dotaci na opravu fasády nejstaršího měšťanského domu nebo na obnovu balkónů v bytovém domě Mrakodrap.

Radní města Plzně schválili vyhlášení dotačního programu „Zachování a obnova kulturní památky na území statutárního města Plzně pro rok 2024“. Cílem je pomoci majitelům v jejich snaze zachovat a obnovovat historicky cenné objekty.

„Pro tento dotační titul je v rozpočtu Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně alokováno na letošní rok 4,9 milionu korun,“ informovala radní města pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO). Žádosti o podporu bude úřad přijímat do 18. března elektronicky prostřednictvím formuláře v aplikace dotace.plzen.eu. Podmínkou dotace je finanční spoluúčast žadatele.

„Finanční pomoc je určena vlastníkům kulturní památky, která se nachází na území našeho města. Má sloužit k záchraně památky a postupnému zlepšování jejího technického stavu. Dotace je poskytována na podporu stavebních i umělecko-řemeslných a restaurátorských prací. Chceme přispět k zachování architektonických a historických hodnot, které spoluvytvářejí tvář našeho města,“ vysvětluje Bartáková.

V posuzování žádosti, zda bude dotace přidělena, posuzovatelé mimo jiné hodnotí technický stav památky, i to, zda má k její opravě majitel koncepční přístup a pravidelně se stará o její údržbu. „K dalším hodnotícím kritériím patří její architektonická a historická hodnota, například její jedinečnost daná autorem objektu či jejím zajímavým konstrukční řešením. K dalším hodnotícím bodům patří, jak je umístěna ve veřejném prostoru či, zda je zpřístupněna veřejnosti,“ dodala Bartáková.

Tato galerie nikdy nezavírá. Malby slavného malíře Mikoláše Alše zdobí v Plzni téměř dvacet měšťanských domů

Stačí se jen pozorně dívat a pozvednout oči výše, než se obvykle díváte. A ocitnete se v Plzni v úžasné galerii pod širým nebem, která nikdy nezavírá a neplatí se v ní žádné vstupné. Na průčelích 19 bohatých měšťanských domů vybudovaných...

 

Loni město přispělo například na opravu dvorní fasády nejstaršího měšťanského domu, takzvaného Tepelského, který je ve Zbrojnické ulici. Nejstarší písemný doklad o něm se datuje do roku 1407. Dotace směřovala také na opravu zdevastovaných balkonů bytového domu Mrakodrap, což je jedna z nejhodnotnějších staveb z 20. let minulého století. Podpora směřovala také například na obnovu cenné sgrafitové výzdoby od Mikoláše Alše.  

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky obnova památek, oprava památek, dotace na rekonstrukci, Mrakodrap, Tepelský dům, dotace, žádosti o dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město podpoří majitele kulturních památek, dříve přispělo třeba obnovu fasády nejstaršího měšťanského domu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.