Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kromě psů a koček se musí v útulku postarat také o papoušky nebo želvy, vzniká tam proto nový pavilon

Poměrně často se stává, že se do plzeňského útulku pro zvířata v nouzi dostanou králíci, morčata, papoušci a když se oteplí, tak dokonce i želvy. Pro tyto živočichy tam ale chybí odpovídající zázemí a zatím je umisťovali do provizoria. Během jara se to ale změní. Aktuálně tam totiž vniká nový pavilon se dvěma voliérami a malým rybníčkem pro želvy.

„Velké je to jako klasická stavební buňka, která bude sloužit jako vnitřní ubikace. Z vnější strany budou voliéry. Na starosti kromě psů a koček máme i další zvířata jako jsou králíci, morčata, drobné exotické ptactvo a dostávají se k nám i želvy. Do teď jsme je měli v provizorních prostorách. Máme na ně samozřejmě klece, ale ty byly provizorně v prázdném psím pavilonu,“ přibližuje vedoucí útulku Petr Kokoška.

Právě želvy nádherné jsou jedním z problematických invazních druhů, které se u nás vyskytují. Jejich majitelé si je mnohdy pořídili, aniž by si uvědomovali, že toto dlouhověké zvíře je poměrně náročné na chov. Situaci se rozhodli vyřešit tím nejhorším možným způsobem a želvy vypustili ven.

„Dnes jsou želvy nádherné úplně všude. Jsou na Košuteckém jezírku, na Radbuze, v Boleváku a celé rybniční kaskádě. Ročně je těch nalezených želv kolem dvacítky, což je jen zlomek. Chytit je není snadné. Tato želva dokáže i v malé vodní ploše zlikvidovat místní populaci obojživelníků. V naší přírodě přežívají několik let, možná i desítky let. Tento problém tu evidujeme už dlouhé roky,“ popsal před nedávnem Plzeňské Drbně šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Nezodpovědní majitelé vypouští nechtěné želvy do přírody, nepůvodní plaz představuje velké riziko

V poslední době roste počet nalezených želv nádherných poblíž oblíbených plzeňských rybníků. Problém s výskytem tohoto nepůvodního živočicha trvá už několik let. V Evropě je tato želva považována za invazní druh, který dokáže zničit celé populace...

„U želv je problém i v tom, že když je majitel vypustí ven, tak ony dokážou přezimovat. Jamile se oteplí a lidé je potkají, tak je vezmou a přinesou do útulků,“ doplnil Kokoška. Součástí nového pavilonu proto bude i menší rybníček pro tyto plazy.

Aktuálně se v útulku starají o 39 psů a 20 koček. Je tam poměrně klid, proto toho využívají na zbudování nového zázemí. Hotovo chtějí mít během jara. Pak se totiž kapacity rychle zaplní hlavně koťaty. V tomto ohledu je dalším problematickým obdobím přelom září a října. „Chtěli bychom proto apelovat na lidi, aby kastrovali kočky a nemuseli pak řešit narození koťat a jejich umístění do útulků,“ uzavírá Petr Kokoška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Fairaisl

Štítky útulek pro zvířata v nouzi, psí útulek, invazní druhy, papoušek, exotické ptactvo, odchytová služba, plzeňský útulek, voliéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kromě psů a koček se musí v útulku postarat také o papoušky nebo želvy, vzniká tam proto nový pavilon  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.