Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poslední záchvěv zimy by mohl přijít na přelomu února a března, odhadují meteorologové

Dočkáme se ještě zimy? Tuto otázku si kladou mnozí lidé včetně samotných meteorologů. Podle nich by se na přelomu února a března mohli milovníci mrazivých teplot zaradovat. Ochlazení by měl přinést jev, kterému odborníci paradoxně říkají náhlé stratosférické oteplení, díky kterému by měl začít proudit do Evropy chladný vzduch.

Začátek února byl v Česku nejteplejší za více než 100 let. Na vybraných stanicích dosáhla v první únorové dekádě průměrná teplota 6,7 stupně Celsia. Naopak nejchladnější začátek února byl v roce 1929, kdy byla průměrná teplota vzduchu minus 15,4 stupně Celsia.

„Naděje na návrat zimy souvisí s jevem, který nazýváme náhlé stratosférické oteplení. Právě v těchto dnech se nacházíme na počátku tohoto jevu, který probíhá ale tisíce kilometrů od nás a desítky kilometrů nad zemským povrchem ve stratosféře kolem severního pólu,“ popisuje Český hydrometeorologický ústav.

Při tomto jevu se teplota ve stratosféře může zvýšit o desítky stupňů Celsia, což má za následek posunutí či rozbití polárního víru, takzvaného polárního vortextu. Ten vzniká každoročně v severních polárních oblastech, formuje se od podzimu a počátkem jara se rozpadá. Studená hmota se následně začne přesouvat směrem do Evropy a na východ severní Ameriky. Někde může toto ochlazení doprovázet i sněžení a mrazy.

Sněhovou vánici jen v centru Plzně zařídil ráno neobvyklý meteorologický jev. Jde o průmyslové sněžení

Na radaru nebyly žádné srážky, ale v Plzni přesto v pondělí k ránu nasněžilo! Ještě v poledne ležela v centru města vrstva sněhu. Jak je to možné? Postaral se o to zajímavý meteorologický jev nazvaný průmyslové sněžení. To se může vyskytovat za...

„Tento jev v různých intenzitách během zimy občas probíhá a my už víme, že několik týdnů po něm se zvyšuje pravděpodobnost, že se do Evropy dostane vlivem zablokování vlhčího a teplejšího proudění z Atlantiku mrazivý arktický vzduch ze severu. Nestane se tak ale vždy. Koneckonců s tímto jevem už jsme se setkali tuto zimu jednou a to v lednu, kdy po slabším stratosférickém oteplení na přelomu roku následovalo kratší období arktických mrazů,“ připomínají odborníci.

Tentokrát by se ale mělo ve stratosféře oteplit mnohem výrazněji, ale zatím je těžké odhadovat, jaký bude výsledný efekt. „Jisté v tuto chvíli je jen to, že následující týden až deset dní nás čeká zatím i nadále nadprůměrně teplé počasí. Šance na patrně poslední zimní záchvěv ke konci února a na přelomu února a března se ale tímto jevem výrazně zvýšila,“ doplnili meteorologové.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky předpověď počasí, ČHMÚ, stratosférické oteplení, polární vítr, polární vortex, meteorologové, zima, ochlazeníd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední záchvěv zimy by mohl přijít na přelomu února a března, odhadují meteorologové  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.