Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kvůli opakovanému řízení v opilosti skončil pediatr ve vazbě, stovky dětí jsou bez lékaře

Problémy s alkoholem dohnaly dětského lékaře z Tachovska až za mříže. Opakovaně ho totiž policie zastavila opilého za volantem a neodradilo ho ani to, že má zákaz řízení. Pediatr měl v péči zhruba 1500 dětí z Boru, Plané či Stříbra. Rodiče jsou naštvaní a mnozí neví, co mají dělat. Zástupci obcí a hejtmanství jednali se zdravotními pojišťovnami. Právě ty by měly lidem pomoci sehnat nového lékaře.

Třiašedesátiletý pediatr Muhsin Al Kannany přišel do Čech z Iráku a problémy s alkoholem měl už v minulosti. Naposledy ho policie zastavila minulý týden na silnici mezi Planou a Mariánskými Lázněmi, kdy nadýchal skoro jedno promile alkoholu. Kromě toho měl v tu dobu platný zákaz řízení motorových vozidel. Jelikož se to nestalo poprvé, poslal ho soud do vazby. Muž se údajně hájí tím, že alkoholem zaháněl stres z pracovního přetížení.

„Měla jsem dříve tu možnost ho navštívit a byl skvělý. Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo,“ podotkla Petra K. „Také jsem s ním byla spokojená. Několikrát ošetřoval syna na pohotovosti a nikdy nebyl problém,“ připojila svou zkušenost Nikola Š. O poznání jiný zážitek měla s doktorem Hana K.: „Vždy, když jsem byla s dětmi na pohotovosti a byl tam, tak byl opilý. Pak dceři píchnul dvojitou dávku penicilinu, než měla dostal. Od té doby jsem volala, kdo je na pohotovosti a jezdili jsme kvůli němu raději do Plzně a Chebu.“

Rodiče se musí obrátit na zdravotní pojišťovny

K lékaři docházelo zhruba 1500 dětí. I proto začali zástupci obcí, kraje i pojišťovny hned pracovat na řešení, aby uklidnili rodiče a zároveň zajistili potřebnou lékařskou péči.

„Musí se vyřešit provozní věci. Situace je komplikovaná a my řešíme rychlé kroky, jestli například pan doktor bude ochotný, aby se jednotlivé karty pacientů mohly předávat. To je asi to nejklíčovější, aby nevznikaly návazné problémy. Má to vazbu na OČR, nemocenské a podobně. To je jeden z bodů, který už je v běhu,“ sdělil Plzeňské Drbně náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

První dáma Eva Pavlová debatovala s budoucími pediatry na lékařské fakultě v Plzni

V rámci dvoudenní návštěvy prezidentského páru zavítala první dáma České republiky Eva Pavlová na Lékařskou fakultu v Plzni Univerzity Karlovy (LPF). Diskutovala tam se studenty a odborníky o nedostatku praktických lékařů pro děti a dorost....

 

Právě zmíněné lékařské karty jsou v majetku doktora a opisy se mohou vydávat pouze s jeho souhlasem. V úterý by s ním měl jednat právní zástupce. Nový lékař na Tachovsko podle Haise jen tak nepřijde, proto je nutné všechny pacienty přerozdělit.

„Domluvili jsme se na tom, že budou rodičům pomáhat call centra jednotlivých pojišťoven. Rozhodně není dobré, aby si sami obvolávali jednotlivé doktory a pak byli frustrovaní, že je odmítají. Toto je úkol pojišťoven, aby je nasměrovaly k doktorům, kteří mají ještě kapacity a jsou lokálně nejblíže. Kromě call center mohou využít také portál ministerstva zdravotnictví Nedostupná péče,“ doporučuje náměstek.

Rodičům ze Stříbra starosta Martin Záhoř (ANO) doporučuje, aby v případě nutnosti zatím využili nemocnice v Plzni a ve Stodě. Co se týče přihlášek na střední školy, tam jsou zatím v pasti. „Přihlášky na střední školy zdravotní pojišťovny vůbec neřeší. Jsou povinni pouze zajistit lékařskou péči. Jedná se o komerční vztah, který se řeší za úplatu s lékařem. Budete muset oslovit jiného lékaře. Argumentovali jsme tím, že jiný lékař může požadovat lékařskou dokumentaci a bez toho potvrzení nevydá. Zde jsme zatím v pasti,“ podotkl starosta.

Kraj chce přilákat nové lékaře

Problém s nedostatkem pediatrů má celá republika. Mnoho jich je v pokročilém věku a blíží se jejich odchody do důchodu. „Zdravotní pojišťovny budou i nadále hledat pediatry. Nabízí i velice lukrativní příplatky za uzavření smluvního vztahu v ORP Stříbro a ORP Tachov. Budeme samozřejmě na pojišťovny vyvíjet dále tlak, aby zajistily dle zákona dostupnost lékařské péče. Město není poskytovatelem, přesto jsme si vědomi společenské odpovědnosti,“ doplnil starosta Stříbra. Obce jsou také připraveny podpořit lékaře vybudováním a vybavením ordinace nebo poskytnutím služebního bytu.

Kraj aktuálně upíná svou pozornost na nemocnice, kde také shánějí pediatry. „Je to úkol, který mají představenstva jednotlivých nemocnic. Myslím si, že jsme na tom v rámci kraje nadprůměrně dobře. Ano. Průměrná skladba 65 let je realita. V minulých dekádách se zaspalo. Nechci tady házet na někoho vinu. Ta situace už taková je a my se musíme postarat o to, abychom sem lékaře dostali,“ uzavřel Pavel Hais.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky lékař ve vazbě, pediatr ve vazbě, řízení v opilosti, Tachovsko, lékařská péče, nedostatek pediatrů, zdravotní pojišťovny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Tenhle lékař z Iráku mohamedán je zrádce islámu, který všem muslimům zakazuje pití alkoholu. Pediatr alkohol nikoli jen pije, ale přímo chlastá. Samo slovo alkohol pochází z arabštiny. Mohamed - zakladatel islámu - jistě jeho přijetí do nebe zabrání.

Středa, 14. února 2024, 11:20Odpovědět

Kvůli opakovanému řízení v opilosti skončil pediatr ve vazbě, stovky dětí jsou bez lékaře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.