Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První dáma Eva Pavlová debatovala s budoucími pediatry na lékařské fakultě v Plzni

V rámci dvoudenní návštěvy prezidentského páru zavítala první dáma České republiky Eva Pavlová na Lékařskou fakultu v Plzni Univerzity Karlovy (LPF). Diskutovala tam se studenty a odborníky o nedostatku praktických lékařů pro děti a dorost. Zajímala se o to, co by studenti uvítali, aby se po ukončení školy skutečně věnovali péči o dětské pacienty. Také ocenila moderní zázemí univerzity v novém kampusu.

„Beseda s budoucími pediatry byla opravdu inspirativní. Byla jsem pozvána na diskuzi o přípravě v primární pediatrii, kde se hovořilo o tom, co čeká studenty v jejich budoucí praxi. Vyslechla jsem si cenné podněty od významných odborníků. Výměna myšlenek mezi studenty a zkušenými lékaři byla neuvěřitelně obohacující. Zajímavé byly nápady a představy, které studenti přednesli, a dialog, který byl zahájen,“ sdělila Eva Pavlová.

Pavlová zajímala o to, jakou motivaci studenti k zaměření na péči o dětské pacienty mají a jakou podporu by uvítali k tomu, aby si po absolvování lékařské fakulty zvolili právě cestu pediatrie. Ocenila moderní zázemí Lékařské fakulty v Plzni, která sídlí v novém kampusu.

Nový kampus Lékařské fakulty v Plzni za 2,4 miliardy se pyšní moderním zázemí a špičkovými technologiemi

Zbrusu nový kampus Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni se dočkal slavnostního otevření. Dosud byla výuka budoucích lékařů roztroušená do několika nevyhovujících objektů ve městě. Nyní je vše pohromadě v nově vybudovaném areálu v aleji...

„To, jak se staráme o naše děti, odráží podobu naší společnosti. Z tohoto důvodu jsem podpořila téma pediatrie a praktických lékařů pro děti a dorost, protože v prevenci a komplexní péči o děti vidím obrovský význam. Naše investice do zdraví a vzdělání nejmladších generací je investicí do budoucnosti nás všech,” okomentovala Pavlová.

Mnoho praktických lékařů pro děti a dorost se blíží k důchodovému věku, problém s nedostatkem pediatrů tak může v blízké době nastat ve všech koutek republiky. „Pro kvalitu života jednotlivce i pro efektivní vynakládání veřejných prostředků na zdravotní péči je zásadní začít s prevencí již v dětském věku,“ myslí si proděkanka LFP pro rozvoj a vnější vztahy Dana Müllerová.

Je nutné vymáhat dodržení pravidel od agentur dodávající pracovníky z ciziny, sdělil prezident při návštěvě v Plzni

Obrovský počet zahraničních pracovníků v tuzemsku i mnoho Čechů dojíždějící za prací do Německa. Velká mobilita pracovní síly je jedním z problémů, které podle prezidenta Petra Pavla trápí Plzeňský kraj. Podle jeho slov se tím vytváří mezilidský...

 

„Praktičtí lékaři pro děti a dorost jsou po rodičích těmi prvními, kdo se v životě jednotlivce starají o prevenci – ať už jde o preventivní prohlídky, očkování nebo obecnou edukaci. Proto náš ústav uvítal ve své výuce přednášky MUDr. Šebkové (předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů, pozn. red.), díky nimž se i medici mohou vzdělat o prevenci v pediatrické péči,“ doplnila Müllerová.

První dáma se setkala s předsedou akademického senátu Alešem Kroužeckým, proděkankou LPF pro rozvoj a vnější vztahy Danou Müllerovou a s předsedkyní Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alenou Šebkovou. „Diskuse se za odbornou veřejnost dále zúčastnili Alena Vrbová, sociální pedagožka a členka neziskového projektu Duševní servis, a Pavla Šandová, praktická lékařka pro děti a dorost, působící ve Stříbře. Převahu účastníků besedy tvořili studenti lékařské fakulty – jednak ti, kteří si již zvolili pediatrii jako svou budoucí specializaci, jednak ti, kteří o tomto zaměření pro sebe uvažují,“ dodala mluvčí univerzity Barbora Černíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy, Kancelář prezidenta republiky ČR

Štítky návštěva prezidenta, prezident v Plzeňském kraji, Petr Pavel, nedostatek lékařů, pediatrie, Eva Pavlová, první dáma, lékařská fakulta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První dáma Eva Pavlová debatovala s budoucími pediatry na lékařské fakultě v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.