Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Návštěvníci plzeňské zoo už mohou obdivovat mládě šimpanze. Prosíme o ohleduplnost, apeluje zahrada

Ještě neoslavil ani dva měsíce od narození a už je novou celebritou plzeňské zoologické zahrady. Řeč je o samci vzácného šimpanze čego, který přišel na svět na sklonku loňského roku. První dny a měsíce života jsou pro mláďata kritické, proto byl spolu s matkou mimo zraky návštěvníků. Nyní je mohou s trochou štěstí spatřit. Od pondělí se totiž oficiálně otevřela vnitřní expozice šimpanzů učenlivých v Tropickém pavilonu. Zahrada prosí návštěvníky o ohleduplnost a fotografování bez použití blesků.

„Prosíme o respektování vymezeného prostoru a zachování klidu. Pro samici Márii jde o první odchovávané mládě v pokročilém věku. Za příznivého počasí jsou šimpanzi i po část dne i ve venkovním výběhu. Také platí obvyklé informace, že mohou být i v zadních částech ubikace mimo zraky návštěvníků a platí i zákaz fotografování s bleskem,“ informoval mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Samec vzácného podruhu šimpanze čego se v Plzni narodil 28. prosince. Pro šestatřicetiletou Máriu je mládě prvním potomkem. Otcem je stejně starý Siri. V plzeňské tlupě nyní žije dospělý samec, čtyři samice, malá Caila a nejnovější mládě, které je Cailiným bratrancem.

Nekrmte naše zvířata, prosí zoologické zahrady. V Plzni lidé utrápili klokana a dokonce cpali lemurům sladkosti

Radost z nakrmení zvířete v zoologické zahradě a pořízení originálního selfie může zvířatům způsobit obrovské bolesti a dokonce i smrt. Zahrady napříč republikou se potýkají s nevychovanými návštěvníky, kteří zvířatům dopřávají třeba rýžové...

Samec Siri a samice Maria a starší Brigitte patří mezi vzácný a extrémně ohrožený poddruh šimpanze čego, kterých je ve 12 evropských zoo jen 26 jedinců. Na celém světě žije v chovech pouze na čtyři desítky čegů. Na nové mládě tohoto poddruhu proto chovatelé netrpělivě čekali. Dosud se v zoo podařilo odchovat jen dnes dvacetiletou samici Bamiu a malou Cailu, ty ale k vzácnému poddruhu nepatří.

Zoo loni v září modernizovala za 6,7 milionu korun venkovní výběh šimpanzů. Má širší a hlubší vodní příkop, elektrický ohradník v podobě pralesní liány i záchytnou síť do vody, zabraňující utonutí. Jsou v něm také nové kmeny, prolézačky a lana nebo velká nástěnná malba znázorňující africký prales. Zoo v roce 2000 zcela opustila klecový chov šimpanzů a otevřela pro ně venkovní přírodní výběh. „Šimpanzi žijí v zoo v Plzni s přestávkami od konce roku 1964. V roce 2000 se poprvé místo páru šimpanzů začala sestavovat jejich větší skupina," dodal Vobruba. 

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, šimpanz, návštěvníci, šimpanz čego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci plzeňské zoo už mohou obdivovat mládě šimpanze. Prosíme o ohleduplnost, apeluje zahrada  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.