Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Filmaři si oblíbili letiště Líně u Plzně, natáčeli tam životopisný film o Nicholasi Wintonovi

Příběh Nicholase Wintona se dočkal filmového zpracování. Brita, který pomohl během druhé světové války zachránit stovky židovských dětí z okupovaného z Československa, si zahrál legendární Anthony Hopkins. Mladší Wintonovo verze se ujal Johny Flynn. Natáčení probíhalo v Anglii, Praze a právě na letišti v Líních u Plzně. Tamní piloti a provozovatelé muzea ze spolku Classic Trainers mají s natáčením už řadu zkušeností.

„Právě vstoupil do kin nový britský životopisný film Jeden život, jehož část se na podzim 2022 natáčela na letišti v Plzni-Líních a na kterém má náš letecký spolek Classic Trainers také svůj malý podíl,“ pochlubili se členové spolku na svých sociálních sítích.

Natáčení filmu Jeden život vzbudil v Praze rozruch. Filmaři totiž na hlavním nádraží rozvěsili na nástupišti vlajky s hákovým křížem. Na sociálních sítích se pak začaly šířit fotky filmových kulis s popiskem, že jde stoprocentně o práci ukrajinských válečných uprchlíků. Byla to samozřejmě lež.

Dělo se tak v době, kdy ještě sami nevěděli, jaký bude osud letiště a jejich muzea, kde mají trvale v hangárech desítku historický letadel. V plném proudu totiž byly debaty ohledně stavby gigafactory a hrozilo, že letiště srovnají bagry se zemí. Z toho nakonec sešlo. Ale zpátky k filmu.

Snímek Jeden život pojednává o britském makléři a humanitárním pracovníkovi, který pomohl zachránit před nacisty 669 dětí. V rámci natáčení nedaleko Plzně potřebovali filmaři zázemí pro záběry z menšího letiště. „Pomáhali jsme pomocí folií přemalovat dopravní letoun Lisunov z maďarských barev do podoby DC – 3 Československé letecké společnosti. Také jsme poskytli některé odborné konzultace. Letoun u nás pak i hangároval, kupodivu se k nám vešel a slušelo mu to tam. Přes noc se zase folie sundaly a éro bylo ráno zase maďarský,“ popsal pro Plzeňskou Drbnu Michal Krechowski ze spolku Classic Trainers.

Foto z natáčení snímku The Diary, který teprve vstoupí do kin, foto: Michal Krechowski

Piloti, technici i archiváři ze spolku mají s filmaři už bohaté zkušenosti. Spolupracovali třeba na reklamě na tyčinku Lunch Bar pro jihoafrickou produkci. Ve spotu si tak zahrál i jejich letoun Harvard, který létal právě na jihoafrickém nebi. Podíleli se i na dánském historickém filmu o bombardování Kodaně. „Náš tým poskytoval odborné konzultace filmovému štábu a produkci. Letecké pozemní scény se natáčely v Plzni Líních. Několik našich členů si ve filmu i zahrálo, společně s Jeepem RAF, který můžete vidět v naší expozici,“ připomíná Krechowski. Kromě toho vznikla na letišti maketa bojového letounu Mosquito, která pak byla i součástí expozice.

Natáčení si užili i s hvězdou akčních filmů Jackie Chanem. Snímek, který sám režíruje, nese název My Diary a do kin vstoupí v průběhu letošního roku. Romantické drama se odehrává ve 30. letech minulého století a představí se v něm i syn Jackieho Chana Jaycee. Líně Jackie osobně navštívil a se štábem tam strávil týden.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Michal Krechowski

Štítky natáčení filmu, Jeden život, Nicholas Winton, letiště Líně, Classic Trainers, historická letadla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmaři si oblíbili letiště Líně u Plzně, natáčeli tam životopisný film o Nicholasi Wintonovi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.